Aktualno

VLADA ZASJEDA U DVORU Dubrovniku i županiji premijer i ministri ‘donijeli’ 4,5 milijardi kuna

VLADA ZASJEDA U DVORU Dubrovniku i županiji premijer i ministri 'donijeli' 4,5 milijardi kuna

Na današnjoj sjednici Vlade RH koja se održava u Kneževom Dvoru u Dubrovniku usvojit će se brojni projekti vodno-komunalne infrastrukture vrijedni oko 2,8 milijardi kuna, a tu su i brojni prometni projekti poput obnove državne ceste DC8 s iznosom od preko 22 milijuna kuna.

Rekao je to premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice. Tu su i ulaganja u luke s iznosom od preko 518 milijuna kuna, prihvaćanje inicijative za dnevnu bolnicu u Metkoviću s iznosom od 1,5 milijuna kuna… Ukupan iznos odluka i ugovora koji će se danas potpisati iznosi 4,5 milijardi kuna.

Inače, Vlada je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zasjedala prvi put 12. rujna 1996. na Lastovu i zadnji put 10. studenog 2005. u Sponzi.

-Hvala gradonačelniku na pozivu da se ova sjednica odvije povodom 1047. Feste sv Vlaha – rekao je premijer dodavši kako je boravak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji krenuo od Neretve.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako Dubrovnik ove godine obilježava mnoge vrijedne obljetnice.

-I danas cijela Hrvatska ima što naučiti od starog Dubrovnika, a posebno kako svoje djelovanje i privatne interese podrediti zajedničkom cilju. Dubrovnik je stradanje u ratu utkao u samostalnost Hrvatske, podigli smo se iz pepela kao mitski feniks. Valja nam vratiti red i sklad u ovaj grad. Mnogi će reći lako je biti gradonačelnik Dubrovnika, on je najbogatiji grad, baš suprotno. Grad treba predan i naporan rad da bi se doveo u nultu poziciju. Dubrovnik se mora i komunalno razvijati, a projekti koje će Vlada danas podržati u skladu su s takvom vizijom Dubrovnika. Ti će projekti dovesti do povećanja ukupne kvalitete života u Gradu. Tražimo od Vlade iskren i partnerski odnos uvjeren sam da će odnos ove vlade biti upravo takav prema Dubrovniku – rekao je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je pohvalno da je Vlada napokon riješila dva vrlo bitna pitanja za ovu županiju, a to su regionalni status, ali i Pelješki most koji će napokon povezati jug Hrvatske s njezinim ostatkom. Naglasio je kako očekuju od Vlade i autocestu do Dubrovnika.

-Ova Županija spada među razvijenije, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da smo u velikosrpskoj agresiji pretrpjeli okupaciju i razaranje. Županija ima osjetljiv i ranjiv geostrateški položaj. Dijelom smo odijeljeni od ostatka zemlje i prometno nepovezani. Turizam nam se temelji na čistoći mora, kulturnoj ponudi, a posebno na iznimnom brendu Dubrovnika. Imamo najskuplju i najkvalitetniju ponudu. Bez turizma bi ovo područje bilo u jednakim problemima kao i nerazvijeni dijelovi Hrvatske. Imamo snažnu poljoprivredu u Neretvi, ali i proizvodnju s brojnim poteškoćama. Ostvarujemo svoj razvoj temeljem prostornih planova te dobrim gospodarenjem na gospodarskom dobru. Pridonosimo stabilnosti održanjem dobrih međureligijskih i međuetničkih odnosa. Očekujemo od Vlade da nam pomogne. Naš proračun gotovo je identičan manje razvijenim županijama.Turizam pomaže, ali se tek neznatno osjeti u županijskom proračunu. Cijenimo što je Vlada uvrstila mnoge točke za razvoj županije – rekao je Dobroslavić te kao najvažnije točke pred Vladu je stavio autocestu od čvorišta Metkovića do Dubrovnika, Pelješki most, brzu cestu Zračna luka – Dubrovnik, kongresni centar kao preduvjet cjelogodišnjeg poslovanja, kao i Centar za agrume i projekte navodnjavanja u Neretvi. Budući da se premijer našalio kako se u doba Republike u Dubrovniku po južini nisu donosile nikakve odluke, ali da je Vlada sve ovo što je danas na sjednici usuglasila još u srijedu, župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je pok. akademik Nenad Vekarić ustvrdio kako ti nije bila istina te da su sve današnje odluke dobro došle.

Potom su uslijedila izvješća ministara. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja
Predrag Štromar osvrnuo se na subvencioniranje stambenih kredita s kojima je 40 mladih obitelji u ovoj godini osiguralo svoj doma i ostanak u Hrvatskoj. Istaknuo je i kako je Vlada ulagala u jačanje komunalnog standarda i prostornog uređenja, posebno u općinama s manjim indeksom razvijenosti.

-Surađujemo s javnim vlastima kod izdavanja građevinskih dozvola. Izdali smo je za Pelješki most koji će biti gotov za tri godine. Dajemo i dozvole za Zračnu luku Dubrovnik – rekao je Štromar dodavši kako je u razgovorima s načelnicima i gradonačelnicima istaknuta odluka iz 2017. godine kojom su ojačani prihodi jedinica lokalne samouprave.

-Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija jako su bitni za gospodarstvo i razvoj RH – zaključio je Štromar.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je kako je u korist naše županije ovo Ministarstvo već donijelo 28 odluka vrijednih 58 milijuna kuna, a danas će se u Dubrovniku potpisati 14 ugovora vrijednih 30 milijuna kuna.

Ministrica Divjak rekla je kako bez prepoznavanja i ulaganja u znanost i obrazovanje svako ulaganje u infrastrukturu postaje upitno, a posebno je istaknula tri škole koje su se uključile u eksperimentalni program Škola za život te Centar kompetitivnosti čiji je nositelj Turistička i ugostiteljska škola.

Ministrica za demografiju, obielj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je kako je ministarstvo izdvojilo 27 milijuna kuna za unaprijeđenje usluga u predškolskom odgoju. Dodala je kako iz državnog proračuna u Dubrovačko-neretvanskoj županiji financiraju 50 projekata različitih aktivnosti i sadržaja. Istaknula je i kako se ova Vlada po prvi put uključila u poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima na području cijele države te da je u našoj Županiji povučeno ukupno 9,4 milijuna za deset vrtića.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pohvalio je Dubrovačko-nerevansku županiju istaknuvši kako je povučeno preko 300 milijuna kuna za brojne projekte od zapošljavanja žena, do zapošljavanja mladih.

-Ova je Županija uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova. Jučer su izašli podatci Eurostata koji pokazuju kako je u ovoj Županiji nezaposlenost smanjena za 20 posto, ali isto tako u prosincu 2016. te 2018. zabilježeno je tri tisuće više zaposlenih – rekao je Pavić.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je kako je završeno s analizom 66 pristupnih aplikacija za financiranje infrastukture.

-Zahvaljujem se kolegici Žalac koja je promptno reagirala na relokaciju sredstava u iznosu od 437 milijuna kuna. Od 66 pristiglih aplikacija imat ćemo 47 potpisanih ugovora vrijednosti 275 milijuna kuna. Gradu Opuzenu odobrena je aplikacija, idemo prema ugovoru od 6 milijuna kuna – istaknuo je Horvat.

Ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je kako građani uskoro više neće morati odlaziti u institucije po razne podatke, već će ih moći dobiti u svojoj općini, gradu i županiji.

-Svi veliki projekti koji će se danas potpisati nakon sjednice Vlade ne bi bili mogući bez uske suradnje s Uredima državne uprave koji provode procese izvlaštenja. Ured držabne uprave u DNŽ upravo radi na 2000 čestica, međuostalim, za sustav navodnjavanja u Neretvi, pristupne ceste za Peljeki most, aglomeraciju Ploče – rekao je Kuščević.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je kako je od 1. siječnja 2019. u tijeku reforma spajanja općinskih i prekršajnih sudova te kako će se time dobiti nova preraspodjela zaposlenika.

-U ovoj smo županiji stekli uvjete za Općinski sud u Metkoviću, Trgovački sud u Dubrovniku i Državno odvjetništvo u Metkoviću. Uvjeti su po pitanju infrastrukture teški. Nadogradit ćemo kat zgrade suda u Dubrovniku, u stalnu službu u Korčuli uložit ćemo oko 3 milijuna. Imat ćemo bolje uvjete za suce i građane – rekao je Bošnjaković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je situacija u DUbrovačko-neretvanskoj županiji zadovoljavajuća, što temelji statističkim pokazateljima o padu stope kriminaliteta.

-Policijska uprava dubrovačko-neretvanska radila je jako dobar posao, a pogotovo po pitanju rekordnih zapljena droga na području županije. Bilježimo pad prometnih nesreća za 7 posto. Povećao se broj težih ozljeda i smrtnih slučajeva, 9 osoba izgubilo je život zbog neprimjerene brzine – rekao je Božinović.

Istaknuo je kako je stanje na granici sigurno. U prošloj smo godini imali 20 posto manje ilegalnih prelazaka granice, ali i dalje ostaju izazovi vezani za krijumčarenje ljudima iz smjera BiH te krijumčarenja opojnih droga iz smjera Crne Gore.
-Treba ojačati Policijsku upravu, ne samo tehnički već i ljudstvom – rekao je ministar dodavši kako će ove godine s Policijske akademije izaći 98 policijskih službenika s područja Dubrovačko-neretvanske županie, što je rekordan broj. Time će se, rekao je, popraviti struktura domaćih ljudi, a riječ je o 35 žena i 63 buduća policajca.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist