Aktualno

Vlada se obvezala izgraditi infrastrukturu za golf

Vlada se obvezala izgraditi infrastrukturu za golf

Vlada premijera Sanadera donijela je 10. studenog 2005. godinu odluku prema kojoj će aktivno sudjelovati u realizaciji projekta na Srđu.

Vlada Republike Hrvatske, ističe se u zaključku sa spomenute sjednice, sudjelovat će u realizaciji navedenog projekta na način da će dati koncesiju, odnosno pravo građenja na zemljištu u državnom vlasništvu, na dijelu gdje će se nalaziti Golf park. Vlada Republike Hrvatske obvezala se sufinancirat izgradnju komunalne infrastrukture u dijelu koji se odnosi na potrebe Golf parka Srđ – Dubrovnik, a za ostale objekte izgradnju bi trebali sufinancirati investitori.

Tada doneseni zaključci ukazuju kako nije riječ o isključivom projektu privatnog investitora iznad Dubrovnika već se Sanaderova Vlada obvezala na ustupke i sufinanciranje projekta, a Milanovićeva Vlada to danas nastavlja, piše index.hr.

No, o obvezama Vlade nitko iz Banskih dvora ne želi govoriti, posebno izbjegavajući pitanje koliko će ovaj projekt koštati sve porezne obveznike u Hrvatskoj.
 
– Vlada RH nije niti u jednom dijelu financirala izgradnju komunalne infrastrukture u dijelu koji se odnosi na Golf Park Dubrovnik. Projekt Golf Park Dubrovnik je projekt privatnih ulagača i nije logično da bi Vlada RH sufinancirala projekt- rekao je za index.hr  Ivan Kusalić iz tvrtke Razvoj golf.
 
Iako je riječ o projektu "privatnih ulagača" iz Studije o utjecaju na okoliš izgradnje golfa na Srđu vidljivo je kako privatni investitor sudjeluje s 411 milijuna kuna u izgradnji komunalne infrastrukture dok bi Grad Dubrovnik trebao sudjelovati s 118 milijuna kuna, odnosno s 22.45 posto ukupnog iznosa. Stoga izjava da investitor radi sve, nikako ne stoji. 

– Pregovori oko zemljišta koje je uknjiženo na Republiku Hrvatsku, a nalazi se na području platoa Srđa, su u tijeku. Niti jedan dio zemljišta nije dan u koncesiju. Jedina koncesija u obuhvatu projekta koja postoji odnosi se na tvrđavu Imperial, ali koncesiju je izdao Grad Dubrovnik kao vlasnik- kaže Kusalić koji nije htio posebno komentirati odluke Vlade iz 2005. 
 
Do sada nije bila poznata činjenica da je Razvoj golf u pregovorima s Vladom. Naime ministri u Vladi, a posebno novi ministar turizma Lorencin do sada su naglašavali kako je riječ o "privatnom projektu" odnosno kako je "investitor kupio zemljište na Srđu", no nikada nitko nije spomenuo pregovore oko zemljišta koje bi država dala investitoru po kojoj cijeni i pod kojim uvjetima.
 
Inicijativa "Srđ je naš" nedavno je objavila vlasnički kartom Srđa iz koje je vidljivo "da je gotovo pola obuhvata od 330 hektara platoa Srđa u vlasništvu Republike Hrvatske, Grada Dubrovnika i građana koji na tom području imaju zemlju".  Koordinator inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor tvrdi i kako se gotovo svi predviđeni apartmani koji bi se trebali graditi u sklopu projekta Golfa na Srđu zapravo na državnom zemljištu.
 
– Svi apartmani koji se nalaze u obuhvatu projekta nalaze se u turističkoj zoni Bosanka sjever i Bosanka jug koja je u gotovo u cijelosti u vlasništvu RH- istiće dodajući da je namjera investitora doći do zemlje u državnom vlasništvu kroz koncesiju po sramotnoj cijeni od 1000 kuna po hektaru ili možda kupovina po cijeni dvostruko nižoj od tržišne. 
 
– Sve to stoji u Studiji o utjecaju na okoliš koji su Dubrovčani odbacili na javnoj raspravi. Uostalom, sada je jasno zašto su investitor i gradonačelnik to godinama zatajivali -naglasio je Capor govoreći o sjednici Vlade iz 2005. godine i dijela koji se tiče davanja u koncesiju.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist