Aktualno

Vlada odustala od privatizacije Imunološkog zavoda, postaje ustanova od javnog interesa

Vlada odustala od privatizacije Imunološkog zavoda, postaje ustanova od javnog interesa

Odustaje se od privatizacije Imunološkog zavoda. Potvrdio je to predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, javlja HRT.

Imunološki zavod će ostati u državnim rukama, te poput Zavoda za transfuzijsku medicinu, Zavoda za hitnu medicinsku pomoc i Zavoda za javno zdravstvo umjesto trgovačkog društva postat će ustanova od javnog interesa.

O ovoj temi, kako doznaje HRT, razgovarat će se na užem kabinetu Vlade.

Imunološki zavod već godinama posluje s gubicima, a osim toga potreban mu je kapital od oko 100 milijuna kuna kako bi se osiguralo normalno poslovanje, pokazala je nedavno objavljena analiza Instituta za javne financije.

Nalazi se u vrlo teškoj financijskoj situaciji, jer su prihodi u konstanstnom padu, dok su ukupne obveze vrlo visoke.

“Zavod od 2010. posluje sa stalim gubitkom (21,1 mil. kuna u 2014.). Ukupne obveze su visoke – 125,6 mil. kuna u 2014. – od čega 44 mil. kuna prema bankama i drugim financijskim institucijama. S takvim godišnjim gubicima i obvezama niti jedno poduzeće ne može poslovati. Dominantan je dugoročni dug (69%), ali kratkoročni udio duga intenzivno raste. Ukupni prihodi smanjuju se s 92 mil. kuna 2010. na oko 20 mil. kuna 2014. U istom razdoblju smanjuju se i rashodi, ali slabijom dinamikom (sa 104,5 na 41 mil. kuna), te poslovni rashodi (s 97,7 na 34,9 mil. kuna). U strukturi poslovnih rashoda značajno su smanjeni materijalni troškovi (s 49,1 na 9,6 mil. kuna) i troškovi osoblja (s 32,6 na 17,3 mil. kuna)”, navodi se u analizi Instituta za javne financije, prenosi Index.hr

Pročitajte još

NE DAJTE DA BUDE VAŠA 83 posto građevinskih tvrtki propada

Dulist

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist