Aktualno

VJEŽBA ‘SVAROG 2017.’ Europski vatrogasci u Dubrovniku ‘gase požar nakon potresa’

VJEŽBA 'SVAROG 2017.' Europski vatrogasci u Dubrovniku 'gase požar nakon potresa'

U Dubrovniku će se od utorka do četvrtka održavati stožerna vatrogasna vježba ‘Svarog 2017.’ Mehanizma civilne zaštite Europske unije, a tim povodom u hotelu Park održan je uvodni sastanak.

Tema vježbe je veliki šumski požar uzrokovan potresom na području Istarske županije, kada se zbog nedostatnog broja domaćih snaga šalje poziv za međunarodnu pomoć preko Mehanizma civilne zaštite EU. Tijekom vježbe u realnom će se vremenu i stvarnom okruženju isprobati operativni koncepti i međusobna suradnja zemalja članica.

Na vježbi, koju kroz projekt ‘Svarog’ sufinancira Mehanizam EU za civilnu zaštitu, sudjeluje više od 80 sudionika iz kopnenih i zračnih snaga za gašenje šumskih požara iz Hrvatske, Austrije, Francuske, Crne Gore i Makedonije.

-Kroz projekt ‘Svarog 2017.’ uvježbavaju se procedure prelaska granice stranih timova te primanja njihove pomoći kako bi timovi bili optimalno koordinirani. Sjećamo se 1998. godine i velikih požara koji su harali dubrovačkim područjem, kada su nam u pomoć pritekli Talijani, Rusi i Austrijanci. Tada smo vidjeli koliki je kaos vladao u zraku, ali i koordinaciji. U odnosu na to vrijeme, danas vidim da smo napredovali kroz Mehanizam EU civilne zaštite te tečaj koji su završili naši ljudi u Mehanizmu – izjavio je tom prilikom pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Mladen Vinković.

-Sve naučeno tijekom projekta moći ćemo primijeniti u stvarnom životu, u suradnji s vatrogascima iz drugih županija. Te procedure vrijede za sve, te ih svi moraju znati kad idu na misiju izvan granica Hrvatske – kazao je Vinković.

-Vježba u Dubrovniku traje dva dana. Sve što se radilo kroz projekt u Dubrovniku će se izvježbati u srijedu i četvrtak, a to je primanje i pružanje međunarodne pomoći, odnosno u ovom simuliranom slučaju procedure upravljanja međusobnom koordinacijom u gašenju požara. Kad jedna država članica Mehanizma nije u stanju sama se boriti s nekom katastrofom, može preko Mehanizma tražiti međunarodnu pomoć. U ovom slučaju nama u simuliranu pomoć stižu timovi iz Crne Gore, Austrije, Francuske i Makedonije – istaknula je voditeljica tima za logistiku u EU projektu ‘Svarog’ iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Marijana Berket.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist