Natrag
22.2.2019 07:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vježba prekinuta zbog požara

15.10.2011 @ 10:45 Andrea Falkoni Račić Aktualno
3;3

Podijelite:

Zbog velikog šumskog požara u blizini Podgore prekinuta je zadnja faza vježbe u Kuparima koja je započela još u petak u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Kako javljaju iz DUZS-a vježba na temu urbanog traganja i spašavanja iz ruševina u slučaju potresa prekinuta je u jutarnjim satima subote radi prioriteta u spašavanju od velikog požara u blizini Podgore, gdje su upućeni spasilački timovi s vježbe kako bi pružili pomoć lokalnim snagama u njegovom gašenju.

Tema vježbe trebalo je biti urbano traganje i spašavanje iz ruševina  u slučaju potresa, a cilj uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih, prvenstveno gotovih snaga zaštite i spašavanja te drugih sudionika koji se mogu uključiti u sustav zaštite i spašavanja kao i podizanje razine informiranosti stanovništva o aktivnostima subjekata zaštite i spašavanja i postupanju vezanom uz urbano spašavanje.

Prema riječima Mladena Boričevića, glavnog instruktora i zamjenika zapovjednika vježbe, dio od planiranih vježbi je odrađen, u vremenu od 18 sati jučer popodne, do jutros u 5 sati, nakon čega je 80 pripadnika sa opremom stavljeno na raspolaganje i poslano u Podgoru radi ispomoći za gašenje požara.

– Vidjeli smo što imamo, na koga možemo računati i koje sitne nedostatke trebamo popraviti. Razlog organiziranja ove vježbe bila je upravo ugroženost Dubrovačko-neretvanske županije od potresa. Procjenjuje se da ovo područje može zadesiti potres jačine od 7 do 9 stupnjeva po Merkalijevoj ljestvici, ali i činjenica da ovdje imamo dovoljno velikih objekata za održavanje ovakvih vježbi – istaknuo je dodavši kako je sudjelovalo 164 spasioca i 4 potražna psa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.
 
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana