Natrag
22.2.2019 03:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Vjerujem da se neće inzistirati na Ombli!”

27.2.2013 @ 20:18 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović još je jednom ponovio svoj stav – Hidroelektrana Ombla ne bi se trebala graditi.

No, konačnu odluku donijet će Vlada, odnosno Hrvatska elektroprivreda kao investitor. Zmajlović, donosi Business.hr, smatra, pak, da se na ovoj investiciji neće inzistirati kad stave na stol svi argumenti.

– Istraživanja su završena, još uvijek nisu javno prezentirana, no neslužbene informacije govore u prilog tome da su utvrđene endemske vrste, odnosno vrste od kojih su čak neke i strogo zaštićene i koje bi bile ugrožene jednom takvom investicijom. I smatram da, s obzirom na samu fizibilnost projekta, u takav projekt ne bi trebalo ići, a konačnu odluku će donijeti Vlada, odnosno HEP – izjavio je Zmajlović za medije.

Podsjetio je i kako je posao ishođenja dozvola za HE Ombla započet još početkom 90-tih godina, a okončan je krajem 90-tih. Iako je za Omblu rađena Studija utjecaja na okoliš, tada, istaknuo je ministar, nisu bile na snazi i nije se u Hrvatskoj primjenjivala Direktiva o staništima.

– Mi kao ozbiljna i odgovorna zemlja, koja za nekoliko mjeseci ulazi u Europsku uniju, ne možemo ulaziti u one investicije, bez obzira na to što formalno-pravno postoje dozvole, koje nisu u skladu s europskim direktivama. To bi bilo licemjerno – izjavio je ministar Zmajlović.
Upravo iz tog razloga je i inzistirao na dodatnim istraživanjima, koja su već od strane HEP-a bila započeta početkom godine, odnosno zatražena su od EBRD-a.

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana