DuList IN

Vjerna čuvarica primorske baštine poučila mlade tehnikama penganja jaja

Vjerna čuvarica primorske baštine poučila mlade tehnikama penganja jaja

Tradicionalne edukativne radionice koje povodom uskršnjih blagdana organizira Etnografski muzej održane su i ove godine u žitnici Rupe.

Na edukativnoj radionici pletenja pomi povodom Cvijetnice, uz demonstratoricu Nedu Šiljug, ovaj put sudjelovali su djelatnici muzeja i tako vlastitim primjerom pokazali kako brinu o očuvanju nematerijalne baštine našega kraja te pomažu u prenošenju tradicijskih znanja i vještina novim generacijama.

Polaznici radionice penganja jaja bili su pak učenici Gimnazije Dubrovnik te Obrtničko tehničke škole Dubrovnik s profesoricama Marinom Biočić, Amirom Ćerimagić i Majom Vukić. Vještinu penganja jaja, pripadajuće tehnike kao i osobna sjećanja na nekadašnje uskršnje običaje s polaznicima je podijelila demonstratorica, vjerna čuvarica primorske baštine, gospođa Nevenka Đirlić. Demonstratorica je svoje umijeće s velikom ljubavlju, strpljenjem i mirnom rukom prenijela mlađim generacijama, a na kraju ih je i počastila pravim primorskim pandišpanjom koji je za tu prigodu pripremila.

Radionice je pripremio voditelj Zbirke predmeta uz običaje, vjerovanje, igre i folklor, kustos Ivica Kipre.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist