DuList IN

Vjerna čuvarica primorske baštine poučila mlade tehnikama penganja jaja

Tradicionalne edukativne radionice koje povodom uskršnjih blagdana organizira Etnografski muzej održane su i ove godine u žitnici Rupe.

Na edukativnoj radionici pletenja pomi povodom Cvijetnice, uz demonstratoricu Nedu Šiljug, ovaj put sudjelovali su djelatnici muzeja i tako vlastitim primjerom pokazali kako brinu o očuvanju nematerijalne baštine našega kraja te pomažu u prenošenju tradicijskih znanja i vještina novim generacijama.

Polaznici radionice penganja jaja bili su pak učenici Gimnazije Dubrovnik te Obrtničko tehničke škole Dubrovnik s profesoricama Marinom Biočić, Amirom Ćerimagić i Majom Vukić. Vještinu penganja jaja, pripadajuće tehnike kao i osobna sjećanja na nekadašnje uskršnje običaje s polaznicima je podijelila demonstratorica, vjerna čuvarica primorske baštine, gospođa Nevenka Đirlić. Demonstratorica je svoje umijeće s velikom ljubavlju, strpljenjem i mirnom rukom prenijela mlađim generacijama, a na kraju ih je i počastila pravim primorskim pandišpanjom koji je za tu prigodu pripremila.

Radionice je pripremio voditelj Zbirke predmeta uz običaje, vjerovanje, igre i folklor, kustos Ivica Kipre.

Pročitajte još

ZVONE U ĐIRU Sunčana cavtatska riva ‘mamac’ za lokalce i goste

Dulist

FOTOĐIR Gužva, kuferi, ‘selfiji’ – mijenja se lagano slika Grada

Dulist

Konovoziju ćemo sljedeće godine pratiti iz sigurnosti doma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija