DuList IN

Vjerna čuvarica primorske baštine poučila mlade tehnikama penganja jaja

Tradicionalne edukativne radionice koje povodom uskršnjih blagdana organizira Etnografski muzej održane su i ove godine u žitnici Rupe.

Na edukativnoj radionici pletenja pomi povodom Cvijetnice, uz demonstratoricu Nedu Šiljug, ovaj put sudjelovali su djelatnici muzeja i tako vlastitim primjerom pokazali kako brinu o očuvanju nematerijalne baštine našega kraja te pomažu u prenošenju tradicijskih znanja i vještina novim generacijama.

Polaznici radionice penganja jaja bili su pak učenici Gimnazije Dubrovnik te Obrtničko tehničke škole Dubrovnik s profesoricama Marinom Biočić, Amirom Ćerimagić i Majom Vukić. Vještinu penganja jaja, pripadajuće tehnike kao i osobna sjećanja na nekadašnje uskršnje običaje s polaznicima je podijelila demonstratorica, vjerna čuvarica primorske baštine, gospođa Nevenka Đirlić. Demonstratorica je svoje umijeće s velikom ljubavlju, strpljenjem i mirnom rukom prenijela mlađim generacijama, a na kraju ih je i počastila pravim primorskim pandišpanjom koji je za tu prigodu pripremila.

Radionice je pripremio voditelj Zbirke predmeta uz običaje, vjerovanje, igre i folklor, kustos Ivica Kipre.

Pročitajte još

VELIKI SLAVLJENIČKI KONCERT Bojan Jambrošić slavi prvih deset godina glazbene karijere

Dulist

PUTOSITNICE UTORKOM Proputovanje Maje Klarić japanskim otokom Shikoku

Dulist

Završeno trodnevno jazz slavlje u Lazaretima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija