Zanimljivosti

VITAMIN C U MALENIM PLODOVIMA Volite li maginje? Vrijeme je za berbu

VITAMIN C U MALENIM PLODOVIMA Volite li maginje? Vrijeme je za berbu

Planika, maginja ili jagodnjak (lat. – Arbutus unedo) zimzelena je grmolika biljka iz porodice Ericaceaea, prosječnog rasta između 5 i 10 metara. Njezino stanište proteže se diljem Mediterana, sve do Irske i Engleske, Mikronezije te čak i toplijih dijelova Azije.

Maginja je izrazito specifična biljka koja posjeduje dugu fazu cvjetanja i formiranja ploda. Njezin samooprašujući dvospolni cvijet javlja se između listopada i prosinca, istovremeno s kasnijom fazom dozrijevanja crvenih bobica. Drugim riječima, potrebno je čak godinu dana kako bi došlo do potpunog formiranja i sazrijevanja ploda, tj. do faze pogodne za jelo.

Poznato je kako je vitamin C, ključni sastojak maginje, jedan od najpotrebnijih nutrijenata ljudskom organizmu, zaslužan za jačanje imuniteta, zdravlje mišića, ligamenata, tetiva i kostiju, antioksidativno djelovanje, regeneraciju kože (neophodan u sintezi kolagena). On je ključna karika pri apsorpciji željeza. Biljka je odličan izvor i dijetalnih vlakana. 100 g ploda sadrži 40% dnevne potrebe vlakana za muškarce i 60% za žene.

Ljekovita svojstva maginje
Plod biljke moguće je koristiti i u gastronomske i ljekovite svrhe, a njen list se tradicionalno koristi kao kvalitetan lijek za cijeli niz bolesti. Čaj od lista koristi se kod šećerne bolesti, tegoba prostate i uz mokraćnih puteva te za reumatizam. Efikasnost maginje kao kvalitetnog antihipertenzivnog sredstva potvrđena je, također, i znanstvenim istraživanjima.

Primjena maginja
Dva najpoznatija oblika gastronomske pripreme su proizvodnja džema i aromatičnih voćnih likera. U Portugalu je poznato nacionalno piće Medronho – slatki liker, a u Grčkoj se plod dodaje u alkoholno piće Tsipouro. U kozmetici se plodovi najčešće koriste kod pripreme krema za lice, s ciljem uklanjanja ili smanjenja smeđih pjega i zatamnjenosti kože, kao i za uklanjanje bora.

Više o ovom malom, ali vrijednom plodu pročitajte na portalu Alternativa za Vas, gdje možete i pročitati recepte od maginja!

Pročitajte još

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović