Politika

“Vijećnici, ne igrajte se s budućnošću Grada”

"Vijećnici, ne igrajte se s budućnošću Grada"

Kandidat za gradonačelnika Hrvatskih laburista, Matko Bupić uputio je priopćenje za jvanost u kojem se osvrće na projekt golfa na Srđu.

– Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, ali i političke elite koje su vladale i vladaju ovim Gradom posljednjih 12 godina, pokazali su svu bijedu politike i apsolutnu nebrigu za javni interes. Isto tako, još jednom su pokazali kako o vlastitim građanima imaju iznimno nisko mišljenje te da nas sve najčešće drže kao „ovce koje treba ošišati u kampanji svake četiri godine“.

No, zahvaljujući svijesti jednog dijela građanstva, igrarije oko golfa i apartmanizacije na Srđu u potpunosti su razotkrivene. Svima je postalo jasno kako je riječ, u najmanju ruku, o sumnjivom projektu i to zbog niza mutnih događaja – od povećanja obuhvata sa 100 na 310 hektara u vrijeme povjerenika Vlade 2006. godine, prodaje gradskog zemljišta u kampanji 2009. godine po cijeni od 55 kuna po kvadratnom metru, sukoba interesa bivšeg zamjenika gradonačelnika koji je u isto vrijeme bio i predstavnik Grada i odvjetnik investitora, otkrića kako iza svega stoji tvrtka registrirana na Djevičanskim otocima, Vlahušićeve najave o razotkrivanju navodnog kriminala i raspisivanju referenduma, pa potom promjene mišljenja.

Dok smo s jedne strane navikli od gradonačelnika ne čuti odgovore na bitna pitanja, ni na koji način nismo mogli očekivati da će oni koji se građanima nude za novu gradsku upravu šutke sjedati s investitorom i ni na koji način ne dati podršku vlastitim građanima. Dakle, od HDZ-ove i HNS-ove vlasti, koja je duboko „umočena“ u golf, sve je očekivano, ali od SDP-a nikako. Poglavito nakon što se u javnosti pokušao stvoriti dojam kako SDP i vladajuća koalicija više nemaju ništa zajedničko.

Mi u Hrvatskim laburistima – Stranci rada nakon izbora u svibnju raščistit ćemo ovaj projekt u potpunosti i sve ono što se oko njega događalo od 2003. godine. Sjest ćemo za stol s građanima, strukom, udrugama i investitorom i vidjeti što se može učiniti da se izbjegne ova iznimno velika nepravda, koja prijeti Dubrovniku i budućim naraštajima. Zatražit ćemo od DORH-a da istraži sve ono što se čini sumnjivim u ovoj priči te da odgovorni dobiju što zaslužuju.

No, čini se da su investitori i njihovi jataci u gradskoj upravi svjesni da bi nova gradska vlast mogla zaustaviti ovakve manipulacije i zloporabe u prostoru, pa su odlučili na silu i na brzinu provesti projekt, odnosno izglasati UPU na Gradskom vijeću. Pa makar i svega par dana prije nego što Gradsko vijeće bude raspušteno radi početka izborne kampanje. Zato apeliramo na gradske vijećnike da se ne igraju s budućnošću Grada, budućnošću naše djece i unuka, te da ne stavljaju UPU na Gradsko vijeće zadnjih dana ove tužne i po Grad nimalo korisne koalicijske vlasti na čelu s nepravomoćno osuđenim gradonačelnikom.

Neka rješavanje pitanja golfa i Srđa prepuste novoj gradskoj upravi. Ukoliko ipak krenu u tu suludu misiju definiranja Srđa mimo volje vlastitih građana, a prema svemu sudeći i mimo zakonskih odredbi, neka budu svjesni da će nova gradska uprava zatražiti preispitivanje i njihove odgovornosti odnosno uloge u ovom skandaloznom nasilju nad demokracijom, zakonima i voljom građana – priopćenje je kojeg potpisuje Matko Bupić.  

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist