Politika

VIJEĆNICI MOSTA Naše probleme neće riješiti izmjene Zakona ni Facebook populizam, to moramo sami napraviti

VIJEĆNICI MOSTA Naše probleme neće riješiti izmjene Zakona ni Facebook populizam, to moramo sami napraviti

Gradski vijećnici Mosta Dolores Lujić i Maro Kristić osvrnuli su se na gradonačelnikovu najavu da će zbog prometnog kaosa koji izazivaju autotaksi prijevoznici pokrenuti inicijativu za izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

-U prvom trenutku pomislili smo da smo doživjeli deja vu pa smo, kako naš predsjednik Gradskog vijeća voli reći, pohitali dobrom starom Googleu koji pamti sve i naišli na snimku sjednice Gradskog vijeća od prije otprilike mjesec i po dana na kojoj je već na naš prijedlog donesen zaključak o pokretanju inicijative za izmjene ovog istog zakona s istim razlozima i istim prijedlozima koje gradonačelnik, opravdano ogorčen prometnim kaosom, sada navodi u svojoj Facebook objavi, pozivajući se na primjer New Yorka koji je na sličan način doskočio problemu prevelikog broja autotaksi prijevoznika.

Zaista smo imali namjeru neko vrijeme apstinirati od priopćenja i prepustiti prostor za inicijative drugima, ali kako je činjenica da je promet jedan od najvećih problema i izazova koji se postavljaju pred ovu gradsku upravu, smatramo kako sama inicijativa za izmjenu zakona nije dovoljna da bi se stvari promijenile na bolje. Gradske prometnice, ulaganja u prometnu infrastrukturu i organizacija prometa na području Grada Dubrovnika je u nadležnosti gradske uprave i od toga ne treba bježati i izmjene zakona mogu samo ublažiti prometni kaos, ali svoje probleme možemo riješiti jedino sami.

Stoga ćemo još jednom ukazati kako naša prometna i ostala komunalna infrastruktura svjetlosnim godinama zaostaje za potrebama i brzinom kojom se Grad u građevinskom i turističkom smislu širi i izgrađuje. Ove probleme ne mogu riješiti izmjene Zakona, niti vatrogasne mjere, ni Facebook populizam, nego ozbiljan i strateški pristup koji će iznjedriti kratkoročnu i dugoročnu prometnu strategiju Grada Dubrovnika. Stoga predlažemo gradonačelniku imenovati prometni savjet koji će činiti prometni stručnjaci iz našeg grada koji zasigurno već imaju spremna rješenja i prijedloge i rado bi se uključili i pomogli svom Gradu.

Iako je teško očekivati da će oni koji su se očito dobro naplatili od različitih interesnih lobija da predlože i donesu ovako nakaradan i loš zakon napraviti nešto dobro za Dubrovnik, s izmjenama zakona svakako vrijedi pokušati, ne samo radi prometnog kaosa, nego i radi zaštite sigurnosti prometa na cestama koju dodatno ugrožava enormno veliki broj vozača koji nema potrebno iskustvo niti pozna dubrovačke prometnice. O tome svjedoči iznimno veliki broj prometnih nezgoda koje se događaju na užem i širem području grada. Gotovo da nema dana da na našim portalima nema izvještaja o nekoliko prometnih nezgoda koje osim materijalne štete uglavnom imaju za posljedicu i ozljeđivanje sudionika.

Sve u svemu, nemamo ništa protiv da gradonačelnik dodatno osnaži inicijativu koju je Gradsko vijeće već pokrenulo, ali ostaje činjenica da najveći broj naših problema možemo i moramo riješiti sami – gradski vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist