Aktualno

VIDEO/SVEČANO OZRAČJE Tijelovska procesija Gradom

Nakon svečanog euharistijskog slavlja koje je u dubrovačkoj Katedrali predvodio biskup Mate Uzinić ovog četvrtka navečer mnoštvo vjernika uputilo se u svečanu Tijelovsku procesiju ulicama povijesne jezgre. Biskup Uzinić nosio je Presveti Oltarski Sakrament, a slijedili su ga svećenici, redovnici, redovnice, zbor te brojni vjernici. Procesija je krenula iz Katedrale, prošla Ulicom od Puča, zatim ispred Male braće te nastavila Stradunom da bi se još jednom zaustavila ispred Crkve sv. Vlaha te ponovno vratila u Katedralu. Ispred svake od navedenih crkava zaustavljalo se na nekoliko trenutaka te se molilo.

Podsjetimo, Tijelovo je katolički blagdan koji se slavi uvijek u četvrtak nakon blagdana Presvetog Trojstva, a svake pojedine godine najjednostavnije je izračunati da je to uvijek deveti četvrtak iza Uskrsa. Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima. Sam blagdan Tijelovo pojavio se početkom trinaestog stoljeća kada je augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju.

Puni je mjesec protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se slavila Euharistija.
Blagdan je uveden kao Blagdan Euharistije (tijela i krvi Isusove). Prema katoličkoj teologiji, za vrijeme mise Isus Krist prinosi žrtvu i pri tome se služi osobom svećenika. Svećenik, pokazujući okupljenim vjernicima hostiju i kalež s misnim vinom, umjesto Isusa izgovara riječi: ‘Ovo je moje tijelo’ i ‘Ovo je moja krv’.

Pročitajte još

Gradonačelnik i župan uputili sućut obitelji Tonka Maroevića

Dulist

KARLA SENTIĆ Da je moja majka bila sa mnom 15 minuta, teško bih izgurala do kraja

Dulist

HGSS O NOVOM TRENDU ‘A da umjesto planinarenja po noći pokušate raditi nešto drugo?!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija