Aktualno

VIDEO Ministar Krstičević obišao flotu HRM-a, dočekali ga osnovnoškolci

VIDEO Ministar Krstičević obišao flotu HRM-a, dočekali ga osnovnoškolci

Zadaća je svih nas da svaki dan radimo još više da bi Hrvatska vojska bila još jača i još spremnija, to nam je i odgovornost – rekao je ministar obrane Damir Krstičević tijekom obilaska brodova Hrvatske ratne mornarice u Luci Gruž ovog petka. Društvo su mu, osim državnog vrha i vojnih ličnosti, i osnovnoškolci!

-Ova Vlada kroz strateške projekte obnavlja hrvatsku vojsku.To je vojska u Pločama, nova sposobnost desantnog pješaštva, ali i obilježavanje u Dubrovniku. Ova djeca, narod i vojska – sve ono što je ključno, danas je na jednom mjestu. To je ta sinergija svih nas, a sve za mir i sigurnost. Hrvatska ratna mornarica jamac je sigurnosti cijelog Jadrana i veseli me što smo danas ovdje. Dubrovnik je dao ogroman doprinos – rekao je Krstičević i dodao da je ‘atmosfera u Hrvatskoj ratnoj mornarici kao i tih devedesetih – pobjednička’.

-Hrvatska danas ima jaku i sposobnu vojsku za braniti. Hrvatska vojska svakog je dana još jača i spremnija. Hrvatska će zauvijek biti u miru i to je naša odgovornost – zaključio je.

Uplovljavanjem raketne topovnjače u Dubrovnik završeno je sudjelovanje 2. hrvatskog kontingenta u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian. Posada i brod Hrvatske ratne mornarice RTOP – 42 ‘Dubrovnik’ upućeni su 30. kolovoza 2019. u područje Sredozemlja u cilju doprinosa Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru i stvaranja pomorske situacijske slike te razvoja pomorske sigurnosti. U operaciji Sea Guardian brod Hrvatske ratne mornarice pokrivao je područje središnjeg Mediterana, odnosno prostor zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. Zadaće kontingenta bile su stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji, njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka.

Mario Anić, kormilar na brodu ‘Dubrovnik’ i član 2. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove operacije potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju. Reći će kako je misija bila zahtjevna, ali za njega i kolege ipak nije bila teška.

-Imali smo jako dobru tromjesečnu pripremu s našim zapovjednicima. Kad imate dobre treninge, utakmica je najlakša – istaknuo je Anić i dodao kako ‘ne zaostajemo niti malo među svjetskim silama’ te da dobivaju ‘pohvale sa svih strana’.

Kontingent je sadržavao ukupno 33 ljudi, od toga je jedan časnik za vezu bio u zapovjedništvu u Londonu i 32 pripadnika bilo je na brodu. Operacija je trajala nepuna tri tjedna, točnije 19 dana. Kapetan Stipe Bunoza, bojnik 2. kontingenta u operaciji Sea Guardian rekao je kako su prije same operacije, tijekom dugih godina prikupljali znanje, iskustvo i sposobnost.

-Same završne pripreme odradili smo u zadnjih pola godine. Od svih obuka, vještina, planiranja operacije i samog odlaska, posebno bih zahvalio svima koji su nam omogućili da ih pokažemo, a što je u konačnci najvažnije te da dostojno predstavimo svoju zemlju – rekao je Bunoza.

Biti pripadnikom satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja je elitni dio hrvatske ratne mornarice’, reći će nadnarednik Krunoslav Štivić, ‘veliki je izazov’.

-Od 1993. sam vojsci i ovo je samo još jedan list u mojoj karijeri. Bavim se obukom mladih te na njih želim prenijeti svoje znanje. Ne trebamo brinuti za mlade snage – kroz smiješak će Štivić.

‘Naravno, da mi čast i ponos što sam došao u satniju. Obuka je bila poprilično zahtjevna. Uz daljnje nove resurse i opremu, možemo biti bolji i potrudit ćemo se. To su nam i izazovi’, rekao je vojnik Antonio Bačić. Na članstvo u Hrvatsku vojsku potaknuli su ga određeni članovi iz Domovinskog rata, odnosno Odred naoružanih brodova u Dubrovniku.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist