Aktualno

VIDEO Ministar Krstičević obišao flotu HRM-a, dočekali ga osnovnoškolci

Zadaća je svih nas da svaki dan radimo još više da bi Hrvatska vojska bila još jača i još spremnija, to nam je i odgovornost – rekao je ministar obrane Damir Krstičević tijekom obilaska brodova Hrvatske ratne mornarice u Luci Gruž ovog petka. Društvo su mu, osim državnog vrha i vojnih ličnosti, i osnovnoškolci!

-Ova Vlada kroz strateške projekte obnavlja hrvatsku vojsku.To je vojska u Pločama, nova sposobnost desantnog pješaštva, ali i obilježavanje u Dubrovniku. Ova djeca, narod i vojska – sve ono što je ključno, danas je na jednom mjestu. To je ta sinergija svih nas, a sve za mir i sigurnost. Hrvatska ratna mornarica jamac je sigurnosti cijelog Jadrana i veseli me što smo danas ovdje. Dubrovnik je dao ogroman doprinos – rekao je Krstičević i dodao da je ‘atmosfera u Hrvatskoj ratnoj mornarici kao i tih devedesetih – pobjednička’.

-Hrvatska danas ima jaku i sposobnu vojsku za braniti. Hrvatska vojska svakog je dana još jača i spremnija. Hrvatska će zauvijek biti u miru i to je naša odgovornost – zaključio je.

Uplovljavanjem raketne topovnjače u Dubrovnik završeno je sudjelovanje 2. hrvatskog kontingenta u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian. Posada i brod Hrvatske ratne mornarice RTOP – 42 ‘Dubrovnik’ upućeni su 30. kolovoza 2019. u područje Sredozemlja u cilju doprinosa Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru i stvaranja pomorske situacijske slike te razvoja pomorske sigurnosti. U operaciji Sea Guardian brod Hrvatske ratne mornarice pokrivao je područje središnjeg Mediterana, odnosno prostor zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. Zadaće kontingenta bile su stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji, njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka.

Mario Anić, kormilar na brodu ‘Dubrovnik’ i član 2. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove operacije potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju. Reći će kako je misija bila zahtjevna, ali za njega i kolege ipak nije bila teška.

-Imali smo jako dobru tromjesečnu pripremu s našim zapovjednicima. Kad imate dobre treninge, utakmica je najlakša – istaknuo je Anić i dodao kako ‘ne zaostajemo niti malo među svjetskim silama’ te da dobivaju ‘pohvale sa svih strana’.

Kontingent je sadržavao ukupno 33 ljudi, od toga je jedan časnik za vezu bio u zapovjedništvu u Londonu i 32 pripadnika bilo je na brodu. Operacija je trajala nepuna tri tjedna, točnije 19 dana. Kapetan Stipe Bunoza, bojnik 2. kontingenta u operaciji Sea Guardian rekao je kako su prije same operacije, tijekom dugih godina prikupljali znanje, iskustvo i sposobnost.

-Same završne pripreme odradili smo u zadnjih pola godine. Od svih obuka, vještina, planiranja operacije i samog odlaska, posebno bih zahvalio svima koji su nam omogućili da ih pokažemo, a što je u konačnci najvažnije te da dostojno predstavimo svoju zemlju – rekao je Bunoza.

Biti pripadnikom satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja je elitni dio hrvatske ratne mornarice’, reći će nadnarednik Krunoslav Štivić, ‘veliki je izazov’.

-Od 1993. sam vojsci i ovo je samo još jedan list u mojoj karijeri. Bavim se obukom mladih te na njih želim prenijeti svoje znanje. Ne trebamo brinuti za mlade snage – kroz smiješak će Štivić.

‘Naravno, da mi čast i ponos što sam došao u satniju. Obuka je bila poprilično zahtjevna. Uz daljnje nove resurse i opremu, možemo biti bolji i potrudit ćemo se. To su nam i izazovi’, rekao je vojnik Antonio Bačić. Na članstvo u Hrvatsku vojsku potaknuli su ga određeni članovi iz Domovinskog rata, odnosno Odred naoružanih brodova u Dubrovniku.

Pročitajte još

VAGA POKAZALA 135 KILOGRAMA Julija iz Opuzena u novoj sezoni popularnog showa

Dulist

‘OVO ČETIRI TISUĆE KUNA?’ ‘Milijun godina star’ stan izazvao oštre reakcije

Dulist

JAVNA TRIBINA ‘U velikoj obitelji nitko nije zakinut, djeca su najveće bogatstvo’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija