Politika

VIDEO Maletić: Pusić ne zna EU načela ili obmanjuje javnost za stranačke interese

VIDEO Maletić: Pusić ne zna EU načela ili obmanjuje javnost za stranačke interese

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić danas je na konferenciji za medije istaknula kako potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ne govori istinu kada kaže da gradovi na čijem su čelu pravomoćno osuđene osobe mogu dobiti novac iz EU fondova.

Maletić, inače stručnjakinja za EU fondove, rekla je kako Pusić ‘ili ne zna i ne razumije europska načela ili usprkos svemu obmanjuje javnost kako bi ostvarila stranačke interese’.
– Oboje je katastrofa -dodala je Maletić te istaknula:

– Nevjerojatno je da danas imamo visoko pozicioniranu osobu iz Vlade koja tvrdi kako nije istina da kad se na čelu jedne institucije, u ovom slučaju grada Dubrovnika nađe osoba pravomoćno osuđenja za zloporabu ovlasti, taj grad neće ostati bez europskog novca.

– Najvažnija regulativa Europske unije je financijska. U pregovorima smo tu regulativu secirali s Europskom komisijom, članak po članak. Meni su često članovi Komisije znali reći: to vam je naša Biblija. Nemojte da vam slučajno jedno slovce nije primijenjeno jer će te automatski kasnije ostati bez tih novaca. U toj regulativi na prvih 9 strana su pobrojani članci i što koji obrađuje. Najvažniji su nam članci koji govore tko ne može i ne smije doći u dodir s europskim novcima. U člancima 106. i 107. kažu da se se pravne osobe kojima je čelu osoba koja je pravomoćno osuđena za razna djela, među kojima i zloporabu ovlasti mogu kandidirati za europske projekte, ali u procesu odabira moraju biti eliminirani, ne mogu biti odabrani – rekla je Maletić.

– Oni su kao stranka dali potporu pravomoćno osuđenoj osobi, ali moraju li bez obzira na interese građana, RH i grada Dubrovnika inzistirati da ta osoba dođe na čelo grada koji je hrvatski brend? – zapitala se Maletić dodavši kako je ‘katastrofa da se Hrvatska na ovakav način promovira u Europi i svijetu’.

Maletić je kazala kako je puno primjera da su ugovori potpisani, a naknadno se utvrdilo da osobe koje su ih potpisale ne zadovoljavaju sve uvjete, pa su novci morali biti vraćeni. Istaknula je da su primjeri brojni kad je riječ o tvrtkama, no da su rijetki primjeri da na čelu nekog grada ili općine u EU bude pravomoćno osuđena osoba.

Iz HDZ-a su dostavili i dokumente (u prilogu) koji potvrđuju da Dubrovnik s Vlahušićem na čelu ne bi mogao povlačiti novac iz EU fondova.

Više pogledajte u video snimkama:

1_EU_Financijska regulativa

2_Upute za prijavitelje za EU sredstva

3_Pravilo provedbe EU projekata 05

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist