Natrag
19.3.2019 20:21

facebook

twitter

google

rss

dulist

VIDEO Dubrovački ronioci pronašli neobične nakupine algi kod Sv. Andrije

28.8.2017 @ 19:21 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Klimatske promjene sve brže mijenjaju strukturu biljnog i životinjskog svijeta u Jadranu.

To su željeli dokazati i dubrovački ronioci David Miše i Nikša Ivančević koji su na podmorskoj padini otočića Sveti Andrija, na 30 m dubine snimili biljne nakupine koje do tad nisu viđali u toj količini.

Snimili su i kratak video, pa ga objavili na Facebook stranici posvećenoj inicijativi zaštite flore i faune tog otočića i podmorja: Zaštitimo otok Sv. Andrija, Dubrovnik, pišu s portala Morski.hr, koji su uz video, potražili o odgovor i to iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, gdje je ‘situaciju smirio’ dr. Ante Žuljević:

– Vjerojatno se radi o mikroskopskim, jednostaničnim kolonijalnim algama. Vrstu je teško ovako odrediti. Ovakve nakupine česte su tijekom toplijeg dijela godine, pogotovo ako nema jačeg hidrodinamizma. Vjerojatno se radi o zavičajnim vrstama, kao što sam napomenuo, bez uzorka i mikroskopske analize ne možemo biti potpuno sigurni. Mišljenja sam da će s prvim jačim jugom sve nestati i da nema straha da bi trenutna situacija mogla ugroziti podmorje otočića – istaknuo je za Morski.hr dr. Žuljević.

Izvor: Morski.hr / Zaštitimo otočić Sv. Andrija

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana