Kultura

VIDEO / DRUŠTVENE MREŽE I GRČKA TRAGEDIJA Kako je Sofoklova Antigona završila na ‘Fejsu’?

VIDEO / DRUŠTVENE MREŽE I GRČKA TRAGEDIJA Kako je Sofoklova Antigona završila na 'Fejsu'?

Nagrađivana predstava ‘#radninaslovantigona’ Zagrebačkog kazališta mladih prvo je od ukupno četiri dramska gostovanja na 67. Igrama. Odigrala se večeras, a publika će imati priliku uživati u njoj i sutra, u Lazaretima.

Suvremenu, oštru i kritičnu reinskripciju Sofoklove Antigone potpisuje argentinski autorski tim Jazmín Sequeira i Luciano Delprato, a režiju Renata Carola Gatica, za što je i nagrađena na Gavellinim večerima 2015.godine.

Anđela Ramljak/Antigona suvremena je ratnica, spremna na sve kako bi svoju životnu, misiju, toliko suprotnu od uobičajne suvremene apatičnosti i najvećeg joj neprijatelja – Kreonta, dovela do kraja.

Uz nju, igraju  Sreten Mokrović, Petar Leventić, Vedran Živolić, Jasmin Telalović, Frano Mašković i Danijel Ljuboja.

Radnja predstave #radninaslovantigona, smještene u kontekst Facebooka, ‘lajkova’, videa na Internetu i ostalih ‘umotvorina’ novog doba, donosi priču o Poliniku ubijenom u terorističkoj akciji jedinice Eteokla. Njega podupire ‘veliki brat’, medijski mogul Kreont – alfa i omega današnjeg, novomedijski zaluđenog društva. Upravo Kreont, uz pomoć medija, ‘Kuće Tebe’ iz koje uživo izlazi Antigona koju čeka smrt, ili pak opće nezainteresiranosti društva, vlada svime – a Antigona mu se i ovaj put suprostavlja zdravorazumski, pozivajući se na zakone, moral i društvene vrijednosti. Naime, Antigona predstavlja obrazovanu i samosvjesnu internetsku aktivistkinju u borbi protiv Kreonta, a njihovi sukobi mišljenja ‘glatko’ su iz Sofoklovog doba prebačeni na Facebook i virtualni svijet društvenih mreža…

Više pogledajte u videima!

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist