Kultura

VIDEO/’CAPTUM FUIT’ Komični ‘show’ Lerovaca oživio 600-godišnjeg Orlanda

VIDEO/'CAPTUM FUIT' Komični 'show' Lerovaca oživio 600-godišnjeg Orlanda

Captum fuit! ilitiga predstava o Orlandu u izvedbi Studentskog teatra Lero premijerno je prikazana ove nedjelje navečer u Lazaretima. Ovo djelo autorski potpisuje dubrovačko-splitski duo Marko Mijatović i Ivan Penović, a njime se nastavlja obilježavanje 600. obljetnice od postavljanja Orlandovog stupa. Mijatović i Penović, dugogodišnji kazališni djelatnici svoju kreativnost te, naravno, umijeće teatra ovog su puta usmjerili ka nasmijavanju gradske publike te osvještavanju o surovoj zbilji kamenog dubrovačkog junaka Orlanda.
Predstava je nadahnuta višestoljetnom ustrajnošću ostanka i opstanka Orlanda i njegova stupa kao nijemih svjedoka burne dubrovačke prošlosti, ali i ništa manje složenije sadašnjosti. Raspadanje Orlanda, ističe autorski dvojac, možemo promatrati kao svojevrsni prikaz raspada života unutar zidina, dok ideje o postavljanju falsog stupa možemo interpretirati kao puštanje umjetnih lutki u zamjenu za građane koji su nekad ispunjali gradske ulice. Kako je izostalo donošenje bitnih odluka za očuvanje povijesne cjeline živom, tako su izostale i promišljene odluke o očuvanju našeg gotovo najvrjednijeg simbola ondašnje Republike. Odluke. Bitne, promišljene, kratkoročne ili dugoročne – izostale su onda. Izostaju i danas. Lutamo li bezglavo ili naprosto nismo spremni preuzeti odgovornosti? – pita se autorski dvojac.

U predstavi se u prvom dijelu spominju odluke bitne za izgradnju Orlandova stupa, da bi u drugom dijelu Orlando bio sam taj koji za sebe donosi odluke. Unatoč vlastima koje ga zatvaraju prvo u false zidove, a zatim odvode u muzej, Orlando, shvaćajući da mu u današnjem Dubrovniku više nema mjesta, donosi odluku o odlasku. Srećom, to je ipak samo predstava.

-Tekst sam posložio u formu nekog TV showa zafrkantskog karaktera. Ivan je razradio dijaloške forme te uredio odnose među licima. Razradili smo i uvodni dio koji je na kraju, kako i jedan od voditelja kaže: ‘Najnebitniji uvod u povijesti’. Ali je kao takav nužan da ‘uskočimo u vrijeme, koje je nužno za našu temu dana’. U trećem dijelu oživimo Orlanda i upoznamo se ukratko s onim što je sve proživio svih ovih 600 godina te usput negoduje što je danas opasan falsim zidovima. Svjestan da mu se očito bliži kraj boravka na glavnom gradskog trgu, postaje na neki način problematičan te često ima posla s komunalnim redarima. Na kraju završi u muzeju izložen među eksponatima nekih drugih zaboravljenih, zanemarenih ili jednostavno neshvaćenih Dubrovčana – rekao je u razgovoru za DuList ususret premijeri Mijatović.

Uz Marka Mijatovića i Ivana Penovića, na predstavi su radili oblikovatelj svjetla Antonio Ljubojević, oblikovatelj zvuka Maroje Kurajica, scenografijom se bavio Mato Brnjić, a ilustracijama Sandra Sekulić. U predstavi igraju Mislav Stanković, Teo Barišić, Dario Gverović, Melko Dragojević i Marko Stojanović. Naracije i glasove u off-u snimili su Nikola Baće i Žarko Dragojević, dok je restaurator Đivo Dražić za potrebe predstave dao ekskluzivni intervju. Predstava je ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika kao dio projekta ‘2019. Orlandova godina’, a prva sljedeća izvedba predviđena je za 4. studenog 2019. također s početkom u 19.30 sati.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist