Kultura

VIDEO/ Can-can, burleska, Moulin Rouge… Pariz u Dubrovniku, pao i francuski poljubac!

Nesvakidašnja prilika pružila se Dubrovčanima ovaj petak u Kazalištu Marina Držića – uživancija u cabaret predstavi ‘Laurette de Paname’!

Gledatelji su predstavu ispratili pljeskom, a posebno je zabavnu ‘ulogu’ odigrao mladi Dubrovčanin Joško Gverović, inače član kazališne družine Kolarin, koji je s francuskom glumicom ušao u ‘dramatski klinč’ koji je na koncu završen na jedini mogući način – francuskim poljupcem!

Ovaj prekrasni šareni događaj središte je ovogodišnjeg Mjeseca Frankofonije u Hrvatskoj uz potporu Fondacije francuske alijanse i Francuskog velkeposlanstva u Hrvatskoj.

Radi se o gostovanju pariškog cabareta s jednom izvođačicom – glumicom i plesačicom Laure Bontaz koja u one woman-showu, za koji potpisuje i scenarij i režiju, publiku upoznaje s portretima Parižanke kroz epohe i prenosi u ambijent Pariza devetnaestog stoljeća, zlatnog doba kabarea.

Ova predstava nije samo glazbena i plesna, nego i povijesno-kulturološka atrakcija, koji se rijetko ima prilike vidjeti u suvremenim izvedbama i uopće, na repertoarima europskih kazališta. U predstavi se koriste originalni kostimi iz Moulin Rougea jer je francuski kabare uvelike vezan uz razvojne faze toga kluba. Dizajn kostima potpisuje Alexandre Bodin, a umjetničko vodstvo projekta i glazbu Stéphane Neville.

Laure Bontaz u svoj nastup uključuje puno provokacije, šale, burleske i satire, jer i samo ime predstave koju je sama osmislila, napisala i režirala aludira na Pariz belle epoquea, Paname. Tako se zvao u pariškom žargonu u doba kad je otvoren Moulin Rouge (1889.) Paname, po Panamskom kanalu koji se tada gradio, odnosno, po panamskom korupcijskom skandalu vezanom uz Pariz i poznate Parižane onoga doba (među kojima su bili i Georges Clemanceau i Gustave Eiffel). Ta je afera proizvela i kasniju zloglasnu aferu Dreyfus, najveći politički skandal u povijesti francuske Treće republike. Zato je subverzivno mjesto puno satire i burleske poput Moulin Rougea, gdje se plesao can-can i činile mnoge građanskom moralu zabranjene stvari, upravo tada doživio svoje zlatno doba. U umjetnosti, to je doba dekadentizma, a prisjetimo li se da je Moulin Rouge na Montmartreu, dijelu Pariza poznatom po umjetnicima, i da su ga proslavili, osim kasnijih filmova Jeana Renoira i Baza Luhrmanna, i plakati Henri de Toulouse-Lautreca, sasvim je jasno zašto predstava inspirirana tim periodom ima toliko uspjeha kod pariške publike.

Laure Bontaz se kronološki tu ne zaustavlja, ide sve do 80-ih godina dvadesetog stoljeća, a predstava je strukturirana kroz poznate brojeve iz opereta i šansoni…

Stoga ni ne čudi kako je ova tematika privukla mnoge ljubitelje pariškog žanra u kazalište… A kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji našeg Zvone!

Pročitajte još

LIJEPA VIJEST Nakon više od dva mjeseca Linđovci kreću s probama

Dulist

U PETAK Posljednji dan izložbe ‘Sederotonin’ uz stručno vodstvo

Dulist

JE LI KULTURA U OVIM VREMENIMA LUKSUZ? Ivana Medo Bogdanović o 70 posto manjem proračunu za 71. Igre

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija