Natrag
23.2.2019 05:57

facebook

twitter

google

rss

dulist

Venecijanski barok oduševio festivalsku publiku

3.8.2012 @ 10:35 Baldo Marunčić Kultura
2;2

Podijelite:

Sinoć u atriju Kneževa dvora nastupili su Venecijanski barokni ansambl i violinist Giuliano Carmignola s programom sastavljenim od skladbi venecijanskih majstora baroka.

Jednako kao i nastup Baroknog orkestra Freiburg koji je oduševio festivalsku publiku 20. srpnja, sinoć održani koncert još jednog ansambla specijaliziranog za izvođenje barokne glazbe napunio je Knežev dvor.
 
„Venetian Concert“, kako je prigodno nazvan program koji je izveo jedan od ponajboljih ansambala specijaliziranih za baroknu glazbu izvođenu na povijesnim instrumentima – Venecijanski barokni orkestar, pokazao je da festivalska publika gaji veliki interes i sklonost za ovu glazbu.
 
S orkestrom je nastupio Giuliano Carmignola, jedan od vodećih violinista današnjice usmjeren na glazbu ranog 18. stoljeća, a posebice venecijansku violinsku školu kojoj je pripadao i Antonio Vivaldi čija su djela i izvedena sinoć u Dvoru.
 
Izvedeni su Vivaldijevi: Koncert za gudače i basso continuo u A-duru, Koncert za gudače i basso continuo u C-duru, Koncert za violinu, gudače i basso continuo „La tempesta di mare“ u Es-duru te u drugom dijelu programa jedno od najpoznatijih baroknih instrumentalnih djela Četiri godišnja doba, nezaobilazni violinski repertoar današnjice.
 
Djela Vivaldijevog suvremenika i sugrađanina Tomasa Albinonija privlačila su pažnju i Johanna Sebastiana Bacha koji je napisao najmanje dvije fuge na njegove teme. Sinoć je izveden i Albinonijev Concerto a quatro za gudače i basso continuo u G-duru.
 
Oduševljena publika je nagrađena s čak tri glazbena dodatka: prvim stavkom Vivaldijevog „Il piacere“ koncerta u C-duru te Largo Andante i prvim Allegro stavkom Violinskog koncerta u A-duru, D96 još jednog talijanskog majstora baroka Giuseppea Tartinija.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana