Natrag
25.4.2019 16:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

Veliki i Mali Školj još uvijek hrvatski!

1.1.2013 @ 15:14 Dulist Aktualno

Podijelite:

Četvrto mjesto top deset događaja koji su obilježili 2012. godinu pripalo je ključnom teritoriju Velikog i Malog Školja, odnosno odgodi ratifikacije sporazuma s BiH.

Dubrovčani su u 2012. godini strepili nad gubitkom teritorija. I to Velikog i Malog Školja, koji bi bili nepovratno izgubljeni da je kojim slučajem ratificiran Ugovor o granici Hrvatske i BIH – a. Ratifikacija toga ugovora, poznatijeg kao Ugovor Tuđman – Izetbegović je odgođena, a kada će se ponovno izvući ispod tepiha ostaje za vidjeti.

Veliku ulogu u povlačenju ratifikacije odigrala je novo objavljena knjiga “Prijevara i zabluda? – problem granice na području poluotoka Kleka” akademika Nenada Vekarića, dr.sc. Stjepana Ćosića i Nika Kapetanića. Knjiga, koju su dobili svi saborski zastupnici, donijela je nove dokaze kojima se potvrđuju ranije teze kako su Veliki i Mali Školj te vrh Kleka hrvatski teritorij, kako granica u Malostonskom zaljevu ne ide sredinom, stoga BIH-a nema mora u Malostonskom zaljevu.

Knjiga je potvrdila kako su se obitelj Putica i Općina Neum nelegalno uknjižile na posjed na Velikom i Malom školju, kako je napravljena pogreška pri identifikaciji granice, te kako je granična crta povučena na temelju falsifikata.

Sama pomisao o gubitku Velikog i Malog Školja, te vrha Kleka, ujedinila je stanovnike najjužnije hrvatske županije, a sve to rezultiralo je i dvjema tematskim sjednicama, na kojima su se vijećnici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i Skupštine Dubrovačko – neretvanske županije izjasnili protiv ratifikacije Ugovora o granici s BIH.

Komentari





O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana