Kultura

VEČERAS Predstavljanje fotografske knjige ‘Dom’ Ane Opalić

VEČERAS Predstavljanje fotografske knjige 'Dom' Ane Opalić

Fotografska knjiga Dom Ane Opalić, iz nove serije Knjige umjetnika ARL, predstavit će se večeras u Lazaretima s početkom u 21 sat.

Knjigu će predstaviti autorica Ana Opalić, kustostica i povjesničarka umjetnosti Rozana Vojvoda i Orsat Franković koji potpisuje dizajn knjige.

‘Od početka 2010. do sredine 2014. godine radila sam kao snimateljica na projektu Osobna sjećanja na rat i druge oblike političkog nasilja od 1941. do danas udruge Documenta iz Zagreba. Cilj projekta bio je prikupiti pet stotina videosvjedočanstava osoba s neposrednim iskustvom rata.

Putujući tako po cijeloj Hrvatskoj, imala sam privilegiju upoznavati ljude koji su bili voljni podijeliti svoju potresnu priču, ulaziti u njihove domove i dobiti njihovo povjerenje da mi dopuste da ih fotografiram. Upravo njihovi domovi jako su me ganuli kao scenografija utočišta i pripadnosti. Prečesto skromno ili siromašno uređeni, govorili su mi o nekom drugom vremenu i nekim teškim okolnostima.

Dom kao mjesto sigurnosti i pripadnosti često u ratu postaje i razlog stradanja jer ljudi ne žele otići sa svoje zemlje, ne mogu povjerovati da moraju napustiti svoje ili jednostavno nemaju kamo otići. Tako naizgled nevažni, istrošeni predmeti postaju značajni rekviziti nečije sudbine.’ (Ana Opalić) 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist