Kultura

VEČERAS DSO i Pavle Zajcev s djelima Respighija i Gounoda

Dubrovački simfonijski orkestar priređuje koncert komorne glazbe pod umjetničkim vodstvom Pavla Zajceva u petak, 22. ožujka u Slanici (Revelin) s početkom u 20 sati.

Na programu su djela Ottorina Respighija: Antički plesovi i arije (Antiche danze ed arie) i suita Ptice (Gli uccelli) u kojoj se skladatelj poslužio djelima baroknih skladatelja kako bi dočarao karakter ptica i njihov pjev kroz stavke Preludij, Golubica, Kokoš, Slavuj te Kukavica. Ljepota i životnost te povezanost čovjeka i prirode ogleda se u svakom od pet stavaka ciklusa.

Na programu se nalazi i Mala simfonija za puhače Charlesa Gounoda, a komorni sastav DSO-a vodi Pavle Zajcev.
Zajcev je diplomirao je 1998. godine violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja nakon kojeg se usavršavao na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Baselu u klasi prof. Ivana Monighettia. Također se usavršavao na majstorskim tečajevima M. Flaksmana, S. Soundeckione, D. Grigoriana, V. Messermanna, J. Chuchroa, E. Schoenfeld, A. Menesesa. Osvaja niz nagrada i priznanja, a kao komorni glazbenik sudjeluje na mnogim festivalima na kojima je surađivao s umjetnicima kao što su Julian Rachlin, Mischa Maisky, Torleif Thedeen, Lawrence Power, Gordan Petrović, Đuro Živković, Edin Karamazov, Dmitry Sinkovsky i drugi.
Od 2002. do 2010. godine bio je solo-čelist u Simfonijskom orkestru HRT-a, od 2005. radi kao docent, a od 2013. kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (komorna glazba). Svoj dirigentski debut ostvario je s Gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu čiji je dirigent i umjetnički ravnatelj bio od 2011. do 2014. godine. Godine 2017. upisuje studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pročitajte još

PREDSTAVLJENE NJEZINE DVIJE KNJIGE Prekrasna književna večer u čast Anamarije Paljetak

Dulist

‘TRAG U BESKRAJU’ Ines Tričković jazzom odala počast svom Oliveru

Dulist

Ove godine neće biti ‘Sjećanja Grada’, ali zato Juvančić već snima Dubrovnik pod koronom za 2021.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija