Kultura

VEČERAS DSO i Pavle Zajcev s djelima Respighija i Gounoda

Dubrovački simfonijski orkestar priređuje koncert komorne glazbe pod umjetničkim vodstvom Pavla Zajceva u petak, 22. ožujka u Slanici (Revelin) s početkom u 20 sati.

Na programu su djela Ottorina Respighija: Antički plesovi i arije (Antiche danze ed arie) i suita Ptice (Gli uccelli) u kojoj se skladatelj poslužio djelima baroknih skladatelja kako bi dočarao karakter ptica i njihov pjev kroz stavke Preludij, Golubica, Kokoš, Slavuj te Kukavica. Ljepota i životnost te povezanost čovjeka i prirode ogleda se u svakom od pet stavaka ciklusa.

Na programu se nalazi i Mala simfonija za puhače Charlesa Gounoda, a komorni sastav DSO-a vodi Pavle Zajcev.
Zajcev je diplomirao je 1998. godine violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja nakon kojeg se usavršavao na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Baselu u klasi prof. Ivana Monighettia. Također se usavršavao na majstorskim tečajevima M. Flaksmana, S. Soundeckione, D. Grigoriana, V. Messermanna, J. Chuchroa, E. Schoenfeld, A. Menesesa. Osvaja niz nagrada i priznanja, a kao komorni glazbenik sudjeluje na mnogim festivalima na kojima je surađivao s umjetnicima kao što su Julian Rachlin, Mischa Maisky, Torleif Thedeen, Lawrence Power, Gordan Petrović, Đuro Živković, Edin Karamazov, Dmitry Sinkovsky i drugi.
Od 2002. do 2010. godine bio je solo-čelist u Simfonijskom orkestru HRT-a, od 2005. radi kao docent, a od 2013. kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (komorna glazba). Svoj dirigentski debut ostvario je s Gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu čiji je dirigent i umjetnički ravnatelj bio od 2011. do 2014. godine. Godine 2017. upisuje studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pročitajte još

Ljubitelji jazza, Igre za vas donose pravu poslasticu

Dulist

MOGUĆNOSTI SURADNJE Sastanak Igara, Grada Dubrovnika i francuskog Ministarstva kulture

Dulist

IGRA I VEČERAS Maestralna predstava ‘Tko pjeva zlo ne misli’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija