Kultura

Večeras ‘Bitka za Srđ još nije izgubljena’

'Bitka za Srđ još nije izgubljena' podnaslov je specijalne dubrovačke izvedbe predstave pod imenom Anarh 1912 – 2012', koja će se održati u 'Art radionici Lazareti' večeras, 18. listopada s početkom u 20 sati.

O čemu se radi u predstavi 'Anarh'?
Godine 1911. skupina splitskih studenata u Pragu osniva nogometni klub “Hajduk”. U to vrijeme samo izuzetno imućne splitske obitelji mogle su svojoj djeci omogućiti luksuz takvog obrazovanja.
Mnogo je manje poznato kako su u istom gradu iduće 1912. učenici obrtničke škole osnovali nogometni klub “Anarh” , koji danas nosi naziv “Radnički nogometni klub Split”.
Napomena – Tadašnji već stoljetni politički realitet na ovim prostorima je Austrougarska monarhija s Franjom Josipom I na čelu, čiju je ženu 14 godina ranije ubio Luigi Lucheni, talijanski anarhist.
Na tragu te upravo sulude splitske drskosti nastaje i predstava “ANARH 1912 – 2012” koja u tri čina britko raskrinkava tri trula stupa naše suvremenosti, i to redom: NATO pakt, EU i religiju. Autor Darko Pivac i njegova glumačka družina Puntari, svi odreda amateri, ne ostaju samo na uobičajenoj kritici već nude i rješenja koja su duboko ukorijenjena u našoj i svjetskoj slobodarskoj tradiciji , u kojoj Dubrovačka republika ima istaknuto mjesto.
Direktna demokracija – lajt motiv anarhizma, te posljednje nepotrošene velike ideje Zapada, nameće se kao jedina alternativa liberalnom kapitalizmu koji već petu godinu nema odgovora na nabujalu krizu.
 

Pročitajte još

U Kneževom dvoru upriličena jedna noć Le Petit Festival du Theatre

Dulist

JUTARNJI ĐIR LOKRUMOM Građani uz stručno vodstvo obišli znamenitosti otoka

Dulist

Koncertom opernih arija ispred Katedrale započeo glazbeni vikend u Gradu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija