Kultura

Večeras ‘Bitka za Srđ još nije izgubljena’

Večeras 'Bitka za Srđ još nije izgubljena'

'Bitka za Srđ još nije izgubljena' podnaslov je specijalne dubrovačke izvedbe predstave pod imenom Anarh 1912 – 2012', koja će se održati u 'Art radionici Lazareti' večeras, 18. listopada s početkom u 20 sati.

O čemu se radi u predstavi 'Anarh'?
Godine 1911. skupina splitskih studenata u Pragu osniva nogometni klub “Hajduk”. U to vrijeme samo izuzetno imućne splitske obitelji mogle su svojoj djeci omogućiti luksuz takvog obrazovanja.
Mnogo je manje poznato kako su u istom gradu iduće 1912. učenici obrtničke škole osnovali nogometni klub “Anarh” , koji danas nosi naziv “Radnički nogometni klub Split”.
Napomena – Tadašnji već stoljetni politički realitet na ovim prostorima je Austrougarska monarhija s Franjom Josipom I na čelu, čiju je ženu 14 godina ranije ubio Luigi Lucheni, talijanski anarhist.
Na tragu te upravo sulude splitske drskosti nastaje i predstava “ANARH 1912 – 2012” koja u tri čina britko raskrinkava tri trula stupa naše suvremenosti, i to redom: NATO pakt, EU i religiju. Autor Darko Pivac i njegova glumačka družina Puntari, svi odreda amateri, ne ostaju samo na uobičajenoj kritici već nude i rješenja koja su duboko ukorijenjena u našoj i svjetskoj slobodarskoj tradiciji , u kojoj Dubrovačka republika ima istaknuto mjesto.
Direktna demokracija – lajt motiv anarhizma, te posljednje nepotrošene velike ideje Zapada, nameće se kao jedina alternativa liberalnom kapitalizmu koji već petu godinu nema odgovora na nabujalu krizu.
 

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist