Kultura

Večeras ‘Bitka za Srđ još nije izgubljena’

'Bitka za Srđ još nije izgubljena' podnaslov je specijalne dubrovačke izvedbe predstave pod imenom Anarh 1912 – 2012', koja će se održati u 'Art radionici Lazareti' večeras, 18. listopada s početkom u 20 sati.

O čemu se radi u predstavi 'Anarh'?
Godine 1911. skupina splitskih studenata u Pragu osniva nogometni klub “Hajduk”. U to vrijeme samo izuzetno imućne splitske obitelji mogle su svojoj djeci omogućiti luksuz takvog obrazovanja.
Mnogo je manje poznato kako su u istom gradu iduće 1912. učenici obrtničke škole osnovali nogometni klub “Anarh” , koji danas nosi naziv “Radnički nogometni klub Split”.
Napomena – Tadašnji već stoljetni politički realitet na ovim prostorima je Austrougarska monarhija s Franjom Josipom I na čelu, čiju je ženu 14 godina ranije ubio Luigi Lucheni, talijanski anarhist.
Na tragu te upravo sulude splitske drskosti nastaje i predstava “ANARH 1912 – 2012” koja u tri čina britko raskrinkava tri trula stupa naše suvremenosti, i to redom: NATO pakt, EU i religiju. Autor Darko Pivac i njegova glumačka družina Puntari, svi odreda amateri, ne ostaju samo na uobičajenoj kritici već nude i rješenja koja su duboko ukorijenjena u našoj i svjetskoj slobodarskoj tradiciji , u kojoj Dubrovačka republika ima istaknuto mjesto.
Direktna demokracija – lajt motiv anarhizma, te posljednje nepotrošene velike ideje Zapada, nameće se kao jedina alternativa liberalnom kapitalizmu koji već petu godinu nema odgovora na nabujalu krizu.
 

Pročitajte još

Pridružite se razgledavanju izložbe gospara Grbića uz stručno vodstvo

Dulist

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

Dulist

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba Kineske akademije u Umjetničkoj galeriji

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija