Aktualno

‘VEČER DOMOLJUBNE POEZIJE’ Spomen sat povodom Dana dubrovačkih branitelja

'VEČER DOMOLJUBNE POEZIJE' Spomen sat povodom Dana dubrovačkih branitelja

U nazočnosti predsjednika Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Dubrovnika (UHDDR) gospara Igora Žuvele, počasnog gosta iz kraljevskog grada Knina – simbola pobjedonosne ‘Oluje’, hrvatskoga branitelja i pjesnika Ante Nadomira Tadića Šutre, članica udruge 3D+UPIOU (Tri Dubrovkinje plus udruga pisaca i ostalih umjetnika) – predsjednice Marijane Kohn Dedović, dopredsjednice Franke Fani Kohn i tajnice Romane Kohn te učenika, profesora, članova Školskog odbora i roditelja učenika Dubrovačke privatne gimnazije održan je tradicionalni spomen sat povodom Dana dubrovačkih branitelja.

Ove godine smo odlučili ovu dičnu godišnjicu obrane opkoljenog i izmučenog Grada, u suradnji s Udrugom 3D+UPIOU obilježiti veličanstvenom ‘Večeri domoljubne poezije’, koju će svi sudionici i gledatelji dugo pamtiti, budući da je bila ne samo zanimljiva, već i nabijena emocijama.

Program je započeo intoniranjem ‘Lijepe naše’ nakon kojeg je odana čast poginulim braniteljima minutom šutnje. Predsjednica udruge pjesnikinja Marijana Kohn Dedović kratko je predstavila Udrugu, nakon čega su učenici premijerno pogledali njezin spot posvećen gradu Vukovaru i vukovarskoj bolnici. U nastavku smo čuli i vidjeli dva potresna svjedočanstva žena silovanih nakon pada Vukovara okupljenih u udrugu ‘Sunčica’.

Ovim uvodima učenicima je predočena sva strahota i okrutnost rata u kojem se naša Domovina našla 1991. godine, te su ih isti potresno pripremili za zanimljivo svjedočanstvo koje je koncizno, ali iskustveno i s puno duha, u jednom dahu izgovorio gospar Igor Žuvela. Branitelj Žuvela se na kraju zahvalio našoj gimnaziji što na ovakav način obilježava ovaj slavni dan iz naše nedavne povijesti. I svi sudionici ove divne i dirljive večeri osobito su bili dirnuti stihovima koje su napisali i izveli učenici naše gimnazije.

Tako je Marino Tomić, učenik drugog razreda, unuk zapovjednika obrane Dubrovnika, generala Nojka Marinovića napisao pjesmu ‘Slobodna domovina’, čijim stihovima se dotiče dramatične promjene života kad se Grad našao pod opsadom i granatama, te junačke uloge branitelja. Posebno je istakao ponos zbog svog djeda, koji kroz stihove poručuje njemu i svim mladima da nikada ne zaborave, ali isto tako da nikada ne nose mržnju i osvetu u svojim srcima.

Učenica trećeg razreda Nikolina Družić recitirala je vlastite stihove pjesme naslovljene ‘Sunce slobode’. Nikolina je recitirala i pjesmu maturantice Ivane Vukić ‘Tata’, posvećenu tati branitelju, a Adriana Kilibarda je izvela pjesmu maturantice Ore Ivanišević – ‘Oči’, koja na dubok i dirljiv način priča o odnosu s djedom– braniteljem koji je u ratu izgubio oko. Učenike je pripremala profesorica hrvatskog jezika Ana Previšić.

Slušajući dirljive stihove i izvedbe učenika Privatne gimnazije, mnoge su oči zasuzile tijekom ove emotivne večeri. Mlade je ljude osobito oduševio gost iz Knina Ante T. Šutra koji je ispričao svoja svjedočanstva branitelja Domovinskog rata, koja je pretakao u domoljubne stihove… Ispričao je na na živ i dojmljiv način kako su pjesme nastajale u ratu, izrecitiravši dirljivu pjesmu ‘Vojnik ne smije plakati’, koja je ujedno i pobjednica ovogodišnjeg kninskog festivala domoljubne poezije ‘Stijeg slobode’.

Još je Franka Fani Kohn živo svjedočila iskustvo majke radnice i trudnice te konačno i rodilje u opkoljenom Gradu bez struje, vode i minimalnih ljudskih uvjeta. Sve je to začinila dojmljivom izvedbom vlastite pjesme ‘Mome Dubrovniku’. Večer je završena reprodukcijom spotova pjesme ‘Prijatelji’ prerano preminulog dubrovačkog branitelja Srećka Kljunka te ‘Stina kralja Zvonimira’ u izvedbi Tomislava Bralića i klape Intrade iz Zadra, čije je stihove napisao gost večeri Ante Šutra. Cijela publika se ustala te su svi zajedno otpjevali jednu od najpopularnijih domoljubnih pjesama.

U večeri zahvalnosti dubrovačkim braniteljima u kojoj je umjetnost spojila naš Dubrovnik s gradovima simbolima Vukovarom i Kninom, isprepletenoj s bolnim i herojskim iskustvima, našim učenicima i gostima prenesena je poruka o časnoj i slavnoj borbi hrvatskoga naroda za neovisnost, slobodu i demokraciju, prožetu jasnom porukom da se rat nikada i nikome više ne dogodi, te da smo svi pozvani pamtiti, ali nikako mrziti ili na bilo koji način težiti osveti, već graditi ljepšu i bolju budućnost za sve ljude dobre volje koje naš Grad i danas otvorenih ruku rado prima u svoje mire!

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist