Politika

VEĆ SPREMNI ZA IZBORE 2021. Pernar: ‘Živi zid raste na jugu. Pojačali smo se’

VEĆ SPREMNI ZA IZBORE 2021. Pernar: 'Živi zid raste na jugu. Pojačali smo se'

Idući izbori čekaju nas 2021. godine, a na njima čini se zasad, dobar rezultat mogla bi ostvariti stranka organizacija Živi zid.

I da, pričamo o lokalnim izborima. Naime, čini se kako stranka, kojoj na jugu nisu predviđali baš sjajne rezultate – s obzirom na osnovnu premisu osnivanja, a ta je borba protiv deložacije – upravo ovdje, u Dubrovniku, u ovom trenutku raste. Jer, ukoliko pogledate njihovu komunikaciju na društvenim mrežama, poglavito na Facebooku, Živi zid Dubrovnik itekako je angažiran oko bitnih društvenopolitičkih tema na koje ažurno objavljuju svoje komentare, a na Facebooku ih trenutno ‘lajka’ nešto više od tisuću ljudi, a imaju i ogranke s neznatnim brojem ‘lajkova’ poput Konavala ili županijske stranice.

VEĆ SPREMNI ZA IZBORE 2021. Pernar: 'Živi zid raste na jugu. Pojačali smo se'

Usporedbe radi, na području cijele Hrvatske prati ih 182 tisuće ljudi. No, na jugu se situacija mijenja nabolje za njih, a statistike, ukupno gledajući, idu im u prilog.

Na Facebook tražilici dubrovački Živi zid nalazi se na trećem mjestu, nakon glavne i Šibenskokninske ‘podružnice. Živi zid u gradu je pokrio sve teme, od zdravstvenih do komunalnih, na koje imaju ‘posebni pik’

Po mnogočemu karakteristični Živi zid je stranka koja je po mnogočemu karakteristična, a jedna od karakteristika koja ih odlikuje jest prilagodba na lokalnoj razini. Opisuju se ovako na njihovim službenim stranicama: ‘Živi zid je aktivističko-politički pokret i stranka hrabrih, humanih, nekorumpiranih i stručnih ljudi koji se istinski bore za pravedno, socijalno osjetljivo i ekonomski održivo društvo u kojemu su Čovjek i Priroda na prvom mjestu’, a drže se kao ‘humanistička, pacifistička organizacija’.

Osnova njihovog rada prozilazi iz 2012. godine i udruge koja je izašla na ulicu u Zadru radi sprječavanja nasilne deložacije jedne obitelji. Dvije godine nakon, nastaje stranka koja na izbore izlazi s kandidatom Ivanom Viliborm Sinčićem te ostvaruje odličan uspjeh, odnosno ‘političku broncu’. Deložacija je osnova i razlog zašto ih populariziraju i vole u raziličitim dijelovima Hrvatske, primjerice u Slavoniji, no taj faktor nikako ne može biti razlog za simpatiziranje u Dubrovniku, u kojem se deložacija dogodi otprilike svakih nekoliko godina.

Živi zid je stranka koja je po mnogočemu karakteristična, a jedna od karakteristika koja ih odlikuje jest prilagodba na lokalnoj razini

Zato su iz stranke, u Dubrovniku, promijenili retoriku, ostavljajući manje-više iste principe, no s lokalnijim izričajem i to je čini se, odličan put prema uspjehu na izborima 2021. godina, u kojima će, ukoliko nastave ovakvom retorikom, potvrditi prognoze ‘Crobarometra’ u kojima ih simpatiziraju mladi birači. Uostalom, rezultati na nacionalnoj razini kažu kako bi za njih glasalo 24 posto birača mlađih od 30 godina, a imaju i 16 posto potpore onih sa srednjom školom. U Slavoniji im potporu pruža 20 posto birača.

A čime to osvajaju srca Dubrovčana?
Na Facebook tražilici dubrovački Živi zid nalazi se na trećem mjestu, nakon glavne i Šibensko-kninske ‘podružnice. Živi zid u gradu je pokrio sve teme, od zdravstvenih do komunalnih, na koje imaju ‘posebni pik’, a zanimljivo je primjetiti kako su se u posljednje vrijeme stavili i oko podsjećanja na neriješene probleme grada. Osobito ove komunalne prirode.

VEĆ SPREMNI ZA IZBORE 2021. Pernar: 'Živi zid raste na jugu. Pojačali smo se'

Pohvalno, s obzirom na to kako su izbori daleko pred nama, a ponavljamo, ako nastave s ovakvom, kontinuiranom retorikom, uspjeh u gradu svakako neće izostati. Kako bismo se zaista uvjerili u potencijalno jačanje Živog zida u Dubrovniku, kontaktirali smo i prvog čovjeka ove organizacije, zastupnika Živog zida u Saboru, Ivana Pernara, poznatog po svojim osebujnim nastupima. U kratkom telefonskom komentaru potvrdio nam je ‘jačanje juga’.

— Pratimo jug s obzirom na cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj. Živi zid raste na jugu, da, to je istina. Pojačali smo se. Aktivnost je pojačana i pratimo sva zbivanja, bilo lokalna, bilo nacionalna. To je dio šire strategije o kojoj ćete uskoro saznati još i više. Zasad, toliko. Pratite nas i dalje na društvenim mrežama – kratko je komentirao Pernar.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist