Koronavirus u Hrvatskoj

[UŽIVO] Vratili su se nalazi i svi su negativni, korisnica Doma iz Ploča nažalost preminula

[UŽIVO] Vratili su se nalazi i svi su negativni, korisnica Doma iz Ploča nažalost preminula

Imamo novi smrtni ishod od COVID-19; naša sugrađanka iz Ploča je preminula… Izražavam sućut obitelji – ovim tužnim riječima župan Nikola Dobroslavić je otvorio današnju konferenciju za medije Županijskog stožera ispred  Dubrovnik.

Epidemiološka slika je dobra, od poslanih uzoraka, njih 68, nemamo niti jedan novi pozitivni slučaj.

– Ovo pokazuje kako se držimo propisanih mjera i na tome ustrajemo, to je jedini način kako suzbiti i iskorijeniti ovu epidemiju – istaknuo je župan, dodavši kako je ovo utakmica ili trka na druge pruge gdje je virus vodio, a gdje smo sad izjednačili. No daleko smo od kraja, a cilj je pobijediti – sportskim riječnikom izrazio se župan.

Načelnik Joško Cebalo izrazio je iskreno saučešće obitelji, te dodao kako je ukupno 1075 uzorak poslan prema Zagrebu, 100 je pozitivnih osoba, 32 osobe su hospitalizirane, 22 u OB Dubrovnik te deset u Studentskom domu.

– Ozdravila je još jedna osoba, dakle 10 ozdravljenih je ukupno. Zahvaljujemo se stranici namještaj.hr koja je donirala 30 kreveta za potrebe organizacije sekundarnog smještaja u prostorijama Studenskog doma. Hvala i svima ostalima koji cijelo ovo vrijeme pomažu i Stožeru i jedinicama lokalne samouprave. U karanteni je jedna osoba – naglasio je Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić rekao je da je preminula osoba imala 74 godine.

-Boravila je u Domu umirovljenika u Pločama. Preminula je malo prije 3 sata ujutro na Odjelu za zarazne bolesti – rekao je Bekić te dodao:

-Osoba je došla u bolnicu kad i sve osobe iz doma, primljena je 10. travnja. Nije bila na respiratoru, bila je u skupini stabilnijih osoba na ‘zaraznom’ odjelu. Nije bila na respiratoru, nije bila intubirana, osim prilikom oživljavanja – naglasio je Bekić.

-U Općoj bolnici Dubrovnik nalaze 32 osobe, od toga je na Odjelu za zarazne bolesti 20 pacijenata, dvoje pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja (na respiratoru su, nisu intubirani). Jedna je osoba iz pločanskog doma, dok je druga iz Doma u Dubrovniku. Deset je osoba u Studentskom domu – naglasio je Bekić. Podsjeća kako je otprije jedna osoba transportirana u respiracijskom centru u Splitu te je intubirana i nepromijenjenog općeg stanja.

-Imamo sveukupno 4 preminule osobe u OB Dubrovnik koje su bile pozitivne na COVID-19. U ovom trenutku, od pacijenata koji su došli iz domova umirovljenika, imamo 11 osoba iz Doma umirovljenika u Pločama te pet iz Dubrovnika. U samoizolaciji, osim već postojeća djelatnika OB Dubrovnik, i jednog liječnika i medicinske sestre, nalazi se jedan inženjer radiologije – rekao je Bekić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je da dva dana zaredom nemamo pozitivnih osoba od početka epidemije.

-Ukupno već pet dana u županiji nema zabilježene cirkulacije virusa u populaciji, ako se izuzmu slučajevi u domovima za starije osobe te obiteljima djelatnika domova.Testiramo popriličan broj ljudi i već pet dana u zajednici su svi negativni. To ne znači da virusa nema. I dalje trebamo biti na oprezu. Daleko smo od slavlja, ali imamo relativno dobru situaciju. U izolaciji ili samoizolaciji je 528 osoba – rekao je.

Zbog poštivanja mjera zahvalio je građanima koji, uz napore profesionalaca koji rade, odlično reagiraju te zahvalio medijima koji prenose poruke i svima onima koji se odgovorno odnose prema situaciji.

Načelnik Pavličević naglasio je kako i dalje ‘stoji’ broj od 18 osoba koje su prekršile samoizolaciju, kao i 82 dojave o kršenju mjera. Na današnji dan je 477 osoba u samoizolaciji. ‘To je gotovo za 100 osoba više. Razlog je što se naša evidencija proširuje i usklađuje s evidancijama drugih službi’, rekao je Pavličević.

Osvrnuo se i na jedan punkt.

– U Orebiću nisu postavljeni punktovi a razlog tome je što su procjenjene frekventne lokacije – istaknuo je načelnik. U ovom slučaju nije bile potrebe, a niti se može postaviti punkt na sva mjesta, dok se Pelješac vodi pod otočnim uvjetima, naglasio je.

O dronu koji je na području iznad privatnog posjeda u Šipčina, Pavličević je rekao:

-Nemam saznanja o događaju. Zna se pocedura kako se mora koristiti, i policija za to nije nadležna. No, policija će svaku prijavu provjeriti – naglasio je.

O dolasku čeških turista u Dubrovnik, župan Dobroslavić je rekao da je inicijativa zanimljiva.

-Ovo je način kako iskoristiti turističku sezonu na ovom području. Odluka treba biti suglasna, ne samo dvije države nego i onih u okruženju. Pozdravljam razmišljanje agencija iz Češke, teško mi je procijeniti je li realna u ovom trenutku. Možemo pretpostaviti kako sezona neće biti ista – rekao je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist