Natrag
20.4.2019 02:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

UZ POREZ NA NEKRETNINE Od 2018. uvodi se i skupa građevinska renta

15.4.2017 @ 14:34 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Od 1. siječnja 2018. godine Hrvatska uvodi građevinsku rentu koju propisuje Nacrt prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ovaj je Nacrt prijedloga zakona uputio na javno savjetovanje. Uvođenje građevinske rente jedna je od najvećih novosti tog zakona jer predstavlja novi namet za građane o kojemu dosad nitko službeno nije rekao nijednu riječ, prenosi Večernji list.

Predlagač kaže da je ‘građevinska renta novčano javno davanje koje se plaća za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture na području cijele jedinice lokalne samouprave i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja građevine ili za izgrađenu građevinu’.

Ovako kako je opisano, građevinska je renta zapravo novo ime za postojeću komunalnu naknadu koju plaćaju vlasnici svih nekretnina u Hrvatskoj. Vlada je dosad tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, što je i predviđeno Zakonom o lokalnim porezima koji je potkraj prošle godine prihvaćen u Saboru. No, Ministarstvo graditeljstva pripremilo je zakon kojim će umjesto dosadašnje komunalne naknade uvesti građevinsku rentu.

Prođe li zakon kako je napisano u prijedlogu, od 1. siječnja 2018. u Hrvatskoj će se plaćati doprinos za građenje komunalne infrastrukture, porez na nekretnine i komunalna renta, što nadmašuje sadašnja davanja temeljena na vlasništvu nad nekretninama, bilo da je riječ o zemljištu ili stanovima, piše Večernji list.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana