Zanimljivosti

UZ 700. OBLJETNICU LJEKARNE MALE BRAĆE Koje su se droge čuvale u stojnicama?

Kao stručni ljekarnički izraz za stojnicu najčešće se još upotrebljava naziv ‘posuda za droge’.

U tim posudama, kako im i ime sugerira, čuvala su se droge, odnosno svježi ili osušeni biljni organ, kao i sekundarni produkti biljnih organa ili izolirane biljne supstance. U farmaceutskim priručnicima ustaljeni su nazivi za pojedine biljne droge.

Upotrebljavaju se prema nazivima dijelova tijela biljke iz kojeg su pripravljene. Tako se zovu: radix (korijen); rhizoma (podanak); tuber (gomolj); cortex (kora); flos (cvijet); folium (list); fructus (plod); semen (sjemenka); herba (zelen), i slično. Droge su još razlikovane i po tome da li su bile usitnjene sječenjem (concisum), potpuno usitnjene (pulveratum ili in pulvere), ili slično.

Te karakteristike medicinskih preparata uglavnom su i određivale natpise na stojnicama, odnosno sadržaj koji se u njima nalazio. I na velikoj većini stojnica ljekarne Male braće nalaze se natpisi koji su označavali za koji se preparat pojedina od njih koristila.

Tekst i foto: Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

Air France u kolovozu leti četiri puta tjedno na relaciji Pariz – Dubrovnik

Dulist

Danas se slavi blagdan Gospe od Orašca

Dulist

OD 1. SRPNJA Ryanair ponovno prometuje na liniji Dublin – Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija