Natrag
21.5.2018 02:51

facebook

twitter

google

rss

dulist

Uvodi se trajno i privremeno boravište

12.7.2012 @ 17:53 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Ako policija utvrdi da ne živite na prijavljenoj adresi, brisat će vas iz evidencije.

Jedna je to od novina koje donosi novi Zakon o boravištu, kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, donosi Slobodna Dalmacija. Zakonom se uvode pojmovi trajnog i privremenog boravišta. Ako građanin dulje od jedne godine, tvrdi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, boravi u inozemstvu, o tome će morati obavijestiti nadležnu policijsku upravu.

Prema riječima ministra uprave Arsena Bauka, novi je Zakon o boravištu važan i zbog uvođenja reda u biračke popise. Pred Hrvatskom su, naime, lokalni izbori, koji bi se trebali održati na proljeće sljedeće godine, pa Bauk vjeruje da će novi birački popisi biti znatno ažurniji nego što su sada.

Kakvo je stvarno stanje na terenu, dovoljno govori i podatak koji je iznio Bauk, a prema kojem je oko 190.000 hrvatskih putovnica izdano u inozemstvu. Od tog broja, čak 40.000 građana nikad nije zatražilo osobnu iskaznicu.

Predsjednik Republike moći će se nakon prestanka obnašanja dužnosti vratiti na svoje bivše radno mjesto, mirovina će mu se određivati prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a zadržat će ured i službeni automobil, ali na rok od pet godina, predložila je danas Vlada u izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti.

 Predsjednikova mirovina ubuduće bi se određivala prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima, odnosno više ne bi bila u visini 90 posto njegove plaće nego bi se određivala prema općem propisu, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Izmjene se neće primjenjivati na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana