Zanimljivosti

Uvjerenja za 130 naših pčelara

Uvjerenja za 130 naših pčelara

Polaznici Škole za pčelare primili su danas Uvjerenja za zvanje Pčelar, koja im je uručio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

On je ovom prigodom čestitao svim polaznicima, te istaknuo važnost obrazovanja koje je presudno za daljnji razvoj struke.  

Školu je završilo 130 pčelara iz cijele županije, a odvijala se na četiri lokacije – u Metkoviću, Putnikovićima, Slanome i Cavtatu. U sklopu Programa SeeNet, kroz kojeg je proveden projekt 'Valorizacija meda u DNŽ', odrađene su i brojne druge aktivnosti.

–Obavljena je Analiza sektora pčelarstva pa smo zahvaljujući dobivenim smjernicama i radom na terenu uvidjeli stvarne potrebe i dobili preporuke za razvoj pčelarstva na našem području. Upravo ta Analiza pokazala je potrebu za obukom pčelara, pa smo tako organizirali Školu. U sklopu projekta surađivalo se također s talijanskim ekspertima, kroz seminare i studijsko putovanja 15 pčelara na sjever Italije. Radilo se i na poboljšanju kvalitete meda, komerijalizaciji pčelinjih proizvoda te je obnovljena stara škola u Majkovima u svrhu kreiranja Centra za promociju, degustaciju meda i ostalih tradicijskih proizvoda regije, kao i Edukativnog centra za med – istaknula je neke od aktivnosti direktorica DUNEA-e Melanija Milić.

Uloženi su također napori u promociju pčelarstva i njegovih proizvoda, a jedan od tih rezultata je i knjižica 'MED – zlato prirode' koja je također predstavljena i podijeljena pčelarima kao info materijal za njihove kupce. Ovaj projekt na našem području zajednički provode Regionalna razvojna agencija DUNEA, Dubrovačko-neretvanska županija, Zajednica pčelarskih udruga Dubrovačko-neretvanske županije i Oxfam Italia u BiH.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist