Kultura

USURET OTVARANJU 70. IGARA ‘Vrijedi ovu igračku čuvati i razvijati dalje’

USURET OTVARANJU 70. IGARA 'Vrijedi ovu igračku čuvati i razvijati dalje'

Dubrovački festival je najstariji u ovom obliku djelovanja u svijetu, zato što Europa po pitanju kazališta jest svijet. Najinteresantniji je, najdublji i najsloženiji i vrijedi ovu igračku čuvati i razviti dalje jer je to izraz i duša ovih zidina – rekao je redatelj Paolo Magelli na predstavljanju programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara koje se otvaraju iduće srijede, 10. srpnja. Magelli je redatelj premijernog dramskog naslova obljetničke godine – Shakespeareove tragedije ‘Hamlet’, koja se igra na Lovrjencu od 27. do 31. srpnja.
Više o programu na konferenciji za medije govorila je intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, a uz nju su bili i gradonačelnik Mato Franković, zamjenica župana Žaklina Marević te ravnateljica ustanove DLJI Ivana Medo Bogdanović.
Intendantica je naglasila kako je program obljetničke godine obuhvaćen sintagmom ‘mitovi grada’.
-Sedamdeset godina ove tradicije obilježilo je i oformilo kulturni identitet ovih prostora, čitave Hrvatske, regije i ovog dijela Europe. Impresivna je to brojka, 70 godina, koja nas je sve obvezala da se prema publici i građanima Dubrovnika te svim posjetiteljima festivala obratimo s dužnim poštovanjem kreiravši program u kojem ima zaista za svakoga po nešto, ali rekla bih da ne postoji program koji je samo prolazan, nego je svaki onaj koji će svoju publiku zadovoljiti i oplemeniti zahvaljujući prvenstveno svojoj kvaliteti – rekla je Ruždjak Podolski.
Spomenula je gala koncert 11. srpnja na kojem će se izvesti Beethovenova Deveta simfonije pod ravnanjem mo. Ivana Repušića uz sudjelovanje Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.
-Već dugo nije ovakav jedan orkestar nastupao na Igrama pa je ovo prilika da svi zajedno podižemo ljestvicu vlastitih saznanja i kreiranja kulturnog čina koji se događa u korelaciji s umjetnicima i publikom – rekla je dalje intendantica te spomenula i gostovanje Marijinskog baleta iz Petrograda, baletne svjetske reprezentacije. Govoreći o sintagmi ‘mitovi grada’ dotaknula se redatelja Paola Magellija dodavši kako je on Igre zadužio svojim vrlo hrabrim kreacijama i daškom moderniteta kojeg je unio na ove prostore.
-Upravo se on uhvatio u koštac s mitskim djelom, Hamletom, koji će se izvesti na mitskom mjestu, tvrđavi Lovrjenac. Na primjeru mog dragog kolege vidimo što znači mit grada, koliko on obvezuje i koliko je ta poveznica strukturirana na nekoliko nivoa i preispituje izuzetno puno razina programacije kao što je ova za 70. Igre – rekla je intendantica Ruždjak Podolski najavivši i drugu dramsku premijeru, Geranijum Iva Vojnovića. Dotaknula se i glazbeno-scenske izvedbe Malog princa u Dvoru, a za glazbeni program je istaknula kako nas čeka poslastica za poslasticom.
Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su Igre izniman spektakl kojeg mi u Dubrovniku ćutimo na poseban način.
-Siguran sam da će i nakon ove sezone biti i kritika i pohvala. Trebat će se zabrinuti onda kad kritike ne dođu. Program je pogođen, vrhunski, onako kako to i priliči 70. obljetnici i mislim da će svatko pronaći ponešto za sebe. Čestitam na velikom poslu vodstvu Igara i našoj intendantici koja je odradila sjajan posao. Neka se Igre vrlo skoro otvoru i neka naši sugrađani i posjetitelji uživaju u onome što će im ponuditi 70. Dubrovačke ljetne igre – rekao je gradonačelnik. Zamjenica župana Žaklina Marević rekla je kako nam raznolik i bogat program pokazuje koliko je napora uloženo u zadržavanje kvalitete i privlačenju publike.
-Najviše me oduševljava da ste u Igre unijeli dječji duh i na taj način pokazujete da želite educirati i odgojiti novu mladu publiku – rekla je izrazivši želju da i ove Igre proteknu sa što većim brojem posjetitelja.
Zaključno se s nekoliko riječi svima obratila ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović. Zahvalila se Gradu Dubrovniku što je povećan budžet u obljetničkoj godini u kojoj su dobiveni i neki novi sponzori.
-ispred nas je 47 dana Igara, 80 programa, puno umjetnika, puno publike i svima nam želim dobre Igre i da proteknu sa što manje organizacijskih i tehničkih poteškoća – rekla je ravnateljica.
Inače, ceremonija svečanog otvaranja ovogodišnjih Igara odvija se prema scenariju i u režiji intendantice Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića.
-Kao umjetnički voditelji ovog programa pokušat ćemo zaokružiti cjelinu. Otvaranje se vodi pod krilaticom ‘Dubrovnik plovi’ i nadam se da ćemo uspjeti stvoriti dojmljivu glazbeno-vizualnu cjelinu koja gotovo sjenovito ili snovito upućuje na 70 godina ovih Igara – rekla je kratko o Otvaranju ovogodišnjeg festivala intendantica.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist