Sport

USPJEH MLADIH JUGAŠA Trofej Toni Nardelli vratio se u Grad!

USPJEH MLADIH JUGAŠA Trofej Toni Nardelli vratio se u Grad!

Vaterpolski klub Jug ostvario je sjajan ukupan uspjeh u mlađim kategorijama.

Naime, u Grad su serijom odličnih rezultata uspjeli vratiti prestižni trofej Toni Nardelli, koji se svake godine dodjeljuje klubu s prikupljenim najvećim brojem bodova momčadi mlađih uzrasta. Tim povodom prenosimo analizu uprave kluba.

Kako smo vratili trofej Nardelli?

Najdraži trofej Toni Nardelli se vratio u Grad. Koliko je rada trebalo da se ovo dogodi najbolje znaju sami igrači i treneri koji su svakodnevno ‘brojali pločice’ bazena u Gružu. Početkom sezone odlukom direktora Ognjena Kržića, uz podršku Uprave kluba došlo je do reorganizacije rada u mlađim uzrastima i preraspodjele trenera u momčadima. Klubu se priključio Frano Karač, dok su Mile Smodlaka, a nešto kasnije i Goran Sukno preuzeli tehničku koordinaciju rada unutar mlađih uzrasta. Prvi puta, broj igrača kroz mlađe uzraste dosegao je 200 djece.

Sve to klub je nastojao pratiti maksimalnom logistikom. Broj pripremnih utakmica u sezoni se uvećao, ugostili smo Španjolce, Amerikance, Australce… Ponovo smo organizirali turnir TOMO 2014 na kojem je sudjelovalo 30 klubova – najviše do sada. Išli smo nekoliko puta na pripreme na Korčulu. Jug je u ukupnom poretku prvoplasirana momčad i u ligaškom natjecanju Olimpijske nade za kojega smo povukli sredstva iz fondova EU.

Pratiti i trenirati ovu djecu znači veseliti se, tugovati, odrastati s njima… Na primjer, između 800 najmanjih vaterpolista na turniru u Italiji koji su tek kročili u ovaj sport, jedna se skupina isticala. Mali Jugaši su na svaku utakmicu od kampa do bazena išli pod širom razvijenom bandijerom Juga i iz sveg glasa pjevali: Tre, tre, trese se… Ostali su ih gledali u čudu!? Svih sedam dana. Uistinu, ovih 200 malih Jugaša su ponos Grada Dubrovnika.
Kratkom analizom s ponosom se želimo prisjetiti sezone koja nam je donijela puno toga lijepoga.

Nade – U 12
Krenimo od najmlađih… Nade, točnije igrače rođene 2002. godine i mlađe je preuzeo Aljoša Lončarić. Ova generacija ima nekoliko fantastičnih pojedinaca čija imena nećemo isticati iz nekoliko razloga. Riječ je o djeci od 11 godina i svako etiketiranje bi moglo imati negativne posljedice. Oni vrlo dobro znaju tko su i kakva je budućnost ispred njih, ako nastave trenirati. Nećemo isticati pojedince jer snaga ove generacije krije se i u zajedništvu. Istaknut ćemo tek jedan podatak – više od pola momčadi rođeno je u drugoj polovici godine, nekoliko ih je čak i rođeno 2003. što nam daje za pravo kazati da ćemo i dogodine u ovoj kategoriji biti – u vrhu!
Na Prvenstu koje je igrano na Korčuli nade su odvojile 3. mjesto i 15 bodova, dok su na završnici Kupa RH zauzeli drugo mjesto i 21 bod. Ukupno su Nade u ukupnom zbroju bodova za Trofej Nardeli osvojile 36 bodova.

Mlađi kadeti
Puno nam je veselja donijela ova generacija rođena 2001. godine pod vodstvom Frana Karača. Zanemarimo na trenutak rezultate koji su odlični, ali najveća vrijednost leži u izbalansiranosti kvalitete kompletne momčadi. Ima onih koji ‘potežu’, ali ova generacija nema prvu i drugu sedmorku. Svi sudjeluju ravnopravno i svi daju obola u rezultatu. Nakon dvije godine igranja po modificiranim pravilima, od sljedeće sezone ulaze u okršaj sa svim dražima seniorskih pravila. Šut iz faula i zona tek su neka od njih… Ova generacija ima i ‘puhača za vratom’, a to je Cavtat u kojem ima igrača koji će se za par godina sigurno priključiti Jugu.
Na Prvenstvu koje se igralo u Rijeci osvojili su 3. mjesto, što znači 15 bodova, dok su u Splitu prije par tjedana osvojili Kup RH i donijeli punih 30 bodova. Ukupno su osvojili 45 bodova za Trofej Nardelli.

Kadeti
Došlo je vrijeme da se ovoj zlatnoj generaciji skine etiketa ‘Indijanci mliječnih zuba’. Mladići rođeni 2000. godine, pod vodstvom Mara Pulića, prof. igraju ozbiljan vaterpolo i tako se u bazenu i ponašaju. Jesu talentirani, svojim rezultatima to i potvrđuju, ali nekako nam se čini kako često zaboravljamo da se radi o mladićima koji imaju tek 14 godina. Par igrača iz ove generacije će brzo dobiti priliku pokazati koliko zaista vrijede, možda već slijedeće godine kada ulaze u momčad sa godinu dana starijim igračima. Svakako, u njihovim igrama se uživa. Gledajući ovu generaciju navijač Juga ne može biti ravnodušan. A emocija je ono što se traži…
Unatoč velikim iskušenjima s kojima su se suočili na Prvenstvu u Šibeniku mladići su superiorno osvojili prvo mjesto, osvojili 30 bodova i pokazali od kakvog su materijala. Na završnici Kupa RH u Dubrovniku, na iznenađenje svih, su zasluženo poraženi u finalu od Primorja i donijeli u blagajnu Nardelli 21 bod. Ukupno 51 bod.

Mlađi juniori
Prvo suočavanje s vaterpolom koji se polako približava seniorskom nije dobro prošlo. Mladići rođeni ’99. i ’98. su imali nesreću da su zbog spleta okolnosti u pola sezone promijenili trenera jer je Maro Balić zamijenio Milu Smodlaku, ali to nije i ne smije biti opravdanje igračima koji imaju više potencijala od prikazanoga. Na oba natjecanja su bili blizu plasmana među četiri najbolje, ali im je uvijek nedostajalo ‘ono nešto’. Prateći igre i rezultate kroz sezonu, ‘ono nešto’ se krije u zajedništvu i pristupu… Dio njih će dogodine ostati, a dio preći u juniore. Možda im ova godina bude pouka da uz talent, koji postoji, treba uklopiti i sve ostalo što čini vrhunske sportaše.
Na PH u Splitu su osvojili peto mjesto, što znači 6 bodova, dok su na nedavno održanom Kupu RH ostali osmi i donijeli u Grad tri boda.Ukupno 9 bodova.

Juniori
Na početku sezone smo slušali ovu priču: ‘Nemaju centra, nemaju ovo, nemaju ono… Borit će se za začelje.’ Nakon ove sezone činjenice kažu: Juniorska momčad Juga u reprezentacijama Hrvatske U 21 i U 19 ima 6 igrača: Loren Fatović, Marko Buconić, Nikola Pavličević, Luka Jovanović, Ivan Jurić, Toni Paskojević, a dalo bi se razgovarati o još nekima. I ova je generacija promijenila trenera. Miha Bobićaje zamijenio Veselin Đuho. Mislite da se to osjetilo? Nije! Dapače. Ovo je momčad koja je, kao i bezbroj generacija Jugaša, pokazala da je najjača upravo onda kada ih se otpiše. Hvala im na svemu…
Na PH održanom u Dubrovniku osvojili su drugo mjesto. 21 bod i najava sjajne sezone koja je zaključena osvojenim naslovom pobjednika Kupa RH i novih 30 bodova na kontu Juga. Ukupno 51 bod.

Škola vaterpola
Nećemo zaboraviti da treneri Joško Turk i Željko Vukčević svakodnevno rade sa onima najmlađima rođenima 2003. i 2004. godine, a u školu vaterpola od ove godine ulazi i godište 2005. Da VK Jug CO najozbiljnije razmišlja o ovim mladićima i namjerava zadržati postojeće rezultate i kvalitetu rada dovoljno svjedoči činjenica da im je kroz ovih godinu dana uz besprijekorne uvjete rada na bazenu omogućio i sedmodnevna putovanja i nastupa na turnirima u Italiji i Dubaiju. Nije lako svake godine izbaciti novih 20 igrača koji će jednoga dana možda postati Olimpijskim pobjednicima. Ali eto… Nekako nam uspijeva!“

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist