Natrag
17.2.2019 07:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

Uskoro stižu unificirane vozačke dozvole

25.5.2013 @ 19:50 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Sve zemlje EU od danas počinju izdavati nove unificirane vozačke dozvole koje izgledaju poput kreditnih kartica, a Hrvatska ih planira početi izdavati 1. srpnja ili danom ulaska u punopravno članstvo EU.

Trenutačno, prema podacima Europske komisije, u zemljama EU postoji stotinjak različitih vrsta vozačkih dozvola, a sve će biti zamijenjene novima postupno, kako im bude istjecao rok valjanosti. One kojima je rok valjanosti neograničen morat će biti zamijenjene novima do 2033. godine.

Jedinstvena europska vozačka dozvola izgleda slično kao hrvatska osobna iskaznica: izrađena je od plastike, u sebi ima čip na kojem su pohranjeni podaci, na prednjoj strani napisano je ime, prezime, grad, država, datum rođenja, datum izdavanja i datum isteka, a sadrži i fotografiju te potpis.

Na poleđini vozačke dozvole nalazi se tablica s kategorijama motornih vozila i datumom polaganja ispita po svakoj položenoj kategoriji.
Uvođenjem nove, jedinstvene europske vozačke dozvole više neće postojati dozvole s neograničenom valjanošću.

Sve zemlje EU moći će izdavati samo dozvole koje vrijede 10 ili 15 godina, a za profesionalne vozače i dozvole koje vrijede samo pet godina. Kod svakog produljenja profesionalni vozači morat će ići na liječnički pregled.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana