Aktualno

Uskoro stižu anđeli!

Uskoro stižu anđeli!

O najnovijim zbivanjima vezanim za Pelješki most zamolili smo Branku Šeparović za kratki komentar za duList.

Sa Pelješkim mostom sve se odvija po planu, odnosno po željama i velikom trudu članova Udruge koji sakupljaju novac u želji i svijetu kako bi pomogli državi sagraditi važnu prometnicu, spojnicu državne granice i zalog budućeg zajedništva hrvatskog naroda. Nažalost, uskoro ćemo proslaviti godinu dana od najave naše akcije 'Bilo naroda-gradimo Most', a za cijelo to vrijeme imali smo muk od svih ljudi odgovornih za našu državu. Pri tome mislimo u prvom redu na političare, ali i na brojne državne institucije i civilne udruge – svi su mogli a većina nije pomogla bilo novčano, bilo podrškom. Nevjerojatni su naši mediji koji gube vrijeme i stranice sa trivijalnim stvarima, a jednu tako izazovnu originalnu (u ovim vremenima jedinstvenu) temu jednostavno bagateliziraju a što je još gore, smišljeno i planski, stvaraju zabunu. Naime svako toliko pojavljuju se nebuloze o tunelu koji je vrhunska hrvatska struka u suradnji sa svim relevantnim međunarodnim čimbenicima odbila kao nemoguće rješenje na tom mjestu. Razlozi su mnogobrojni.
 
Hrvatska kao dobar susjed
 
Tko zna tko je i zašto propustio predsjednika Josipovića obavijestiti o suštini problema sa Bosnom i Hercegovinom, koja po uzoru na Sloveniju pokušava osvojiti dio našega kopna i mora, pa je tako ovih dana izjavio prilikom posjeta Sarajevu, kako je dobra vijest da nam BiH neće raditi probleme sa Mostom. Prvo, most je na hrvatskom teritoriju pa se BiH o tome ništa ne pita. Jedina primjedba, da most bude visok kako ne bi smetao prolaz velikim brodovima, jasno da je usvojena, o tome bi Hrvatska vodila računa, kao dobar susjed i da nije bilo spomenute note. Međutim, dogodile su se dvije činjenice koje upućuju na veliku zabrinutost.
Prva je da smo tek nedavno saznali da je u komisiji EU, koje je Pusićeva iz tko zna kojega razloga povjerila da preispituje pet naših studija (a ne da financira Most) da je dakle član i predstavnik ministarstva prometa BiH na Hrvatskoj televiziji hrvatskim medijima prije nešto manje od dva mjeseca izjavljeno je da BiH neće dati nikakvu suglasnost na izgradnju bilo kojeg mosta ako se ne riješi pitanje granice na Kleku, a to znači ako im se ne prizna, lažni, falsificirani dokument po kojemu im je Zoran Milanović najavio "ustupanje dva kamenčića i mali vrh Kleka". Ako sada kažu da nemaju ništa protiv mosta, onda bi se moglo pretpostaviti da su to što su zatražili i dobili.
 
Spajaju se brodovi
 
Sve će to riješiti ujedinjena pamet, energija i snaga naroda okupljena oko izgradnje Pelješkog mosta. Upravo završavaju pripreme za postavljanje dva anđela na dvije obale.

Ovom prilikom najavljujem da će se i ove godine 9. rujna u 9 ujutro postrojiti brodovi na trasi našeg željenog Mosta a tom notom ćemo označiti koliko smo novaca, odnosno koliko metara do tada prikupili. Dan prije vjernici će pribivati postavljanju anđela u jutarnjim satima, a navečer će biti veliki koncert samo onih pjeva i sastava koji se sami dragovoljno jave i koji će trajati do početka 'slaganja' mosta. Časne sestre dominikanke uplatile su jedan centimetar mosta i tako se pridružile sve većem broju svećenika i redovnika koji uvijek razumiju što narodu treba i kako se sa narodom povezati na najbolji mogući način.

Pročitajte još

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

Dulist

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist