Kultura

Uskoro izložba Marije Paparella Legentil

Uskoro izložba Marije Paparella Legentil

Izložba slika Marije Paparella Legentil otvara se u Galeriji Otok Art radionice Lazareti u ponedjeljak s početkom u 20 sati, a ostaje otvorena do 21. listopada i može se pogledati svakim radnim danom od 11 do 18 sati.

Iz opisa izložbe:

U gradnji svoje slike Marija Paparella Legentil počinje od detalja prirode, lista, pupoljka, vlati trave i, napuštajući opći plan multiplicira pronađeni detalj, slažući te rezultate u veće cjeline, dobijajući izuzetno tanane „mrežkaste“ forme, neka krajnje delikatna slikana polja. Našim bližim pogledom otkrivamo dvoznačnu čaroliju tih naizgled apstraktnih ploha: one su i bio-forme, multiplicirani pupoljci i vlati trave. To je, dakle, ipak intimni Marijin pogled u čaroliju mikro prirode, u jedan njen detalj, koji Marija, naša slikarica, tvoreći od njega neizbrojiv niz mikro serijala, pretvara u plošnost prostrte čipke (lokalna tradicija). Realizacija takvih površina, u kojima se slavi priroda i njeno izobilje, zahtijevala je od Marije Paparelle Legentil neizrecivo mnogo truda, znanja i strpljenja. Nastala je tako, posmatrajući izložene slike kao jedinstvenu cjelinu, zavodljiva panorama zelene boje, plemenite kao tihi šapat prirode, kao dah istinskog nadahnuća njenog autora. U samom kontekstu cjeline i svakog rada pojedinačno krije se meditativno-teološka posvećenost naše slikarice prirodi, što ona unosi u sami slikarski čin. Njeni radovi su zato kao tihe i intimne molitve, čedne i dirljivo iskrene i snovidne. Mada slikane sa bližim i daljim tragovima leksike modernog likovnog izraza, ove slike nose karakter, rekli bismo, neke anđeoske predanosti pozitivnim vrijednostima života, darovima prirode i našim duhovnim usmjerenjima. Ove slike kao da su slikane punom dobrotom otvorenog srca, bistrinom dječijeg oka, u zanosu i predanosti vjeri i onostranom.

Marija Paparella Legentil kao da je, reklo bi se, napustila uzavrelu likovnu scenu, nalazeći zadovoljstvo u miru i povučenosti. I neka vrsta „privatnog“ bavljenja slikarstvom postala je njen stav, njen kredo. Možda baš zato njeni radovi, koji nisu nastali na poticajima raznih trendova i pomodnosti, nose u sebi neke daleke primisli na plemenitost naive i njene potrebe da afirmira vrijednosti života i obilje prirode. Tako, slike Marije Paparelle Legentil su poziv na kontemplaciju i smiraj, na ljubav, na povrat prirodi i čovjekovoj dobroti. To su, vjerujemo, njene pokretačke ideje. Njena ideologija. Njeno „mjesto pod suncem“ (na obalama Jadrana).

Kolorizam Paparellinih radova maksimalno je reduciran i simboličan. Dominantna je zelena boja u punim nijansama, kao znak rastinja, plodnosti, svježine života. Kao dodatak, tu je i siva (ne-boja), i poneki oskudni akcent crvene i žute (u ranije nastalim djelima). Korištenje zelene boje duboko je promišljeno i, uz crtež koji zadivljuje svojom delikatnošću i minucioznošću, uspostavljen je bogati, elokventni dijalog kromatskih cjelina i simbola. I, ne bez izuzetnog poznavanja velikana modernog slikanja i njihovog doprinosa suvremenom likovnom izrazu, kolorizam Marije Paparella Legentil daje ovim slikama posebnu vrijednost, ukazujući na punu osobenost njenog kreativnog bića.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović