Aktualno

UR INSTITUT Na Lokrumu se predstavlja projekt ‘Aqua_forensic’

UR INSTITUT Na Lokrumu se predstavlja projekt ‘Aqua_forensic’
DCIM100GOPRO

Na događanju ‘aqua_forensic science+art caffe’ u organizaciji UR Instituta ove subote u 11 sati u konferencijskoj dvorani na otoku Lokrumu predstavit će se inovativni međunarodni novomedijski znanstveno-umjetnički projekt ‘aqua_forensic’.

Uz predstavljanje projekta, prezentirat će se autori i međunarodne organizacije uključene u realizaciju projekta – projektni partneri Ars Electronica iz Austrije i ATOL institut iz Slovenije, nakon čega su zainteresirani građani pozvani pridružiti se na diskusiji projekta i vezanih tema uz kavu.

Međunarodno prepoznati aqua_forensic projekt koristi nesvakidašnji pristup za osvještenje građana o problemu suvremenih nevidljivih zagađivača vodenih staništa, te njihovom posrednom djelovanju na nas same.

Projekt aqua_forensic financiran je od strane Ministarstva kulture Hrvatske i Slovenije, dobitnik je i umjetničke rezidencije u sklopu EMARE (European Media Artists in Residence Exchange) EU programa od strane prestižnog centra novomedijske umjetnosti – Ars Electronica.

Organizator događanja, UR Institut neprofitni je institut za primijenjena znanstvena istraživanja, razvoj suvremene znanstvene kulture i vezanu edukaciju koji u Dubrovniku djeluje od 2013. godine i iza sebe broji dugi niz međunarodno prepoznatih projekata na području znanosti, kulture, umjetnosti i edukacije.

Projektni partner koji će se također predstaviti dubrovačkoj javnosti je prominentna organizacija Ars Electronica organizator je jednog od najvećih festivala novomedijske umjetnosti – Ars Electronica Festival, koji se svake godine pod drugim motom posvećuje stanju društva na sučelju umjetnosti, tehnologije i društva i istodobno održava na više lokacija diljem grada Linza. Festival u realtivno kratkom vremenu održavanja, posjeti 100 000 posjetitelja, koji uživaju u više od 200 pojedinačnih događanja s puno kreativnosti, idealizma i stručnih znanja.

U svojem specifičnom usmjerenju i dugogodišnjem kontinuitetu Ars Electronica je danas jedinstvena platforma za digitalnu umjetnost i medijsku kulturu na svijetu. Pored festivala, koji se održava od 1979., tu je i prestižno dodjeljivanje strukovnih nagrada – PrixArsElectronica koje prepoznaje, a mogli bismo reći i uvodi najnovije trendove u umjetnosti i tehnologiji.

Organizacija obuhvaća Ars Electronica FutureLab kao poveznicu prema gospodarstvu i znanosti te Muzej budućnosti u novo uređenom centru Ars Electronica Center.

U projektu ‘aqua_forensic’, korištenjem znanstvene metodologije dubrovački znanstvenik i novomedijski umjetnik Gjino Šutić i slovenska novomedijska umjetnica Robertina Šebjanič istražuju nevidljive suvremene polutante vode koje ne vidimo i stoga ih obično nismo svijesni, a otpuštaju se u podvodni okoliš narušavajući ravnotežu osjetljivog eko sustava globalnog podmorja.

Autori koriste umjetnički izričaj za osvještenje javnosti o navedenoj problematici te otvaranje javnog dijaloga za doprinos rješavanju ovog globalnog problema.

Nakon kratkih prezentacija, na okruglom stolu – neformalnom druženju uz kavu diskutirati će se projekt, novi i nevidljivi polutanti (poput framaceutika koje konzumiramo i otpuštamo u otpadne vode) te mogućnosti njihove prevencije, biološki resursi lokalnog podneblja, uloga suvremene umjetnosti i znanosti u razvoju održive kulture i društva te srodne teme.

Cilj projekta je također omogućiti međusektorsko upoznavanje (znanost, umjetnost, civilno društvo, javna uprava, građani) te otvoriti vrata za konstruktivni dijalog u razvoju održivog suvremenog društva i zajednice.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist