Grad

UPLELO SE MINISTARSTVO I DHMZ Grad zatvara streljanu na Žarkovici

UPLELO SE MINISTARSTVO I DHMZ Grad zatvara streljanu na Žarkovici

– Za potrebe snimanja dokumentarnog filma o 15 godina volonterskog rada u gotovo nemogućim uvjetima koji vladaju u Azilu za napuštene životinje na Žarkovci podigli smo dron. Željeli smo prethodno provjeriti teren. Nismo imali pojma da je tamo streljana.

Najednom je došao neki čovjek za kojeg sam kasnije doznao da se zove Ivo Đivanović. Govorio je nesuvisle stvari kao da je na dronu možda bomba. Bio je jako neugodan. Prijetio je upucati ga puškom. Rekao sam mu ‘Sobodno! Ionako će sve snimiti kamera’. Situaciju je donekle smirio njegov mlađi kolega – roje se priče o nasilnom ponašanju predsjednika SD Dubrovnik koji, kako smo već ranije pisali, za vježbu bez dozvole nadležne policijske uprave koristi, svojevremeno olimpijsku, streljanu sagrađenu još 1957. godine. Ovog puta, kako ono ne bi bilo obezvrijeđeno među pojednicima, nalik ranijima naših sugrađana, svjedočanstvo punim imenom i prezimenom potpisuje Dubrovčanin Maro Kocković.

Predsjednik osuđen na šest mjeseci zatvora
Njegova uloga u navedenom dokumentarcu je producentska, a u suradnji s američkom tvrtkom ‘Language barrier’. Ovo, međutim, nije prvo Đivanovićevo zastrašivanje. Štoviše, na Općinskom sudu u Dubrovniku 14. studenog 2018. protiv njega je donesena nepravomoćna presuda nastala uslijed kaznene prijave 32-godišnjaka u kojoj stoji da mu je predsjednik streljačkog društva dok je vršio svoju službenu dužnost prijetio usmrćivanjem. Kako službeno doznajemo posrijedi je zaposlenik Državnog hidrometeorološkog zavoda čija se mjerna stanica za kvalitetu zraka nalazi uz samu streljanu. Prema riječima suca Vlaha Boškovića, Đivanović i njegov odvjetnik Vedran Gjenero, na presudu su uložili tužbu, a ukoliko izgube drugostupanjski spor okrivljenik bi mogao odslužiti kaznu zatvora do jedne godine ili platiti od deset, odnosno trideset do sto prosječnih dnevnih prihoda u Republici Hrvatskoj. U najboljem slučaju Ivo Đivanović prošao bi uz opomenu. Komentar smo pokušali dobiti od njegovog pravnog branitelja, no on nam se do današnjeg trenutka na telefon nije javio.

Unatoč sudskom postupku u tijeku Ministarstvo unutarnjih poslova pak tvrdi kako nisu upućeni da se u streljani na Žarkovici odvijaju nelegalne radnje za što se sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja propisuju novčano odgovaranje udruge u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna. Također, stavkom 4. istog članka zaključeno je da će se novčanom kaznom od 3000 do 5000 kuna za eventualni prekršaj kazniti i njeno vodstvo. Jednako govore i u PP Dubrovnik nadodajući kako zato što streljana nije civilna‘ nemaju nadležnost za nadzor i zatvaranje iste’ pa nam savjetuju obratiti se lovnom inspektoru ili ispostavi Državnog inspektorata. Tu smo još jednom naišli na birokratsku slijepu ulicu. No, tračak suvislosti pružilo nam je Ministarstvo za zaštitu okoliša i energetike koje se 6. veljače 2019. na tu temu sastalo s predstavnicima Grada Dubrovnika i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Bodljikavom žicom onemogućili pristup
Naime, službenicima Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike i Državnog hidrometeorološkog zavoda, kako navode u službenom objašnjenju, ‘u potpunosti je onemogućeno ugovoreno i u zemljišne knjige upisano pravo pristupa i prolaza do državne mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka Žarkovica, odnosno krugu mjerne postaje dimenzija 12×12 metara, ograđenom ogradom s ulaznim vratima, a koji se nalazi na jugoistočnom dijelu susjedne katastarske čestice, u svrhu njenog održavanja, kao i radi provođenja mjerenja prizemnog ozona te dušikovog dioksida’. Pristup je, dalje tumače, ‘onemogućen prvenstveno od strane udruge Streljačkog društva Dubrovnik koja je kapijom, željeznom ogradom te bodljikavom žicom ogradila prostor katastarskih čestica u vlasništvu Grada Dubrovnika, s kojim je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 2. srpnja 2009. godine sklopilo Ugovor o osnivanju prava služnosti te dana 19. lipnja 2015. godine dodatak istog’.

Zaključeno je stoga ‘da će Grad Dubrovnik na temelju pravomoćne presude pokrenuti ovrhu radi deložacije udruge Streljačko društvo Dubrovnik, ali i da će u slučaju procjene kako su aktualni problemi pristupa postaji nerješivi u kratkom periodu, obzirom na očekivani dugotrajni postupak deložacije, sve strane aktivno tražiti zamjensku lokaciju za mjernu postaju’. Nije na odmet spomenuti kako se u neposrednoj blizini postaje nalazi i hidrometeorološki radar u vlasništvu Dubrovačko-neretvanske županije koji nije u funkciji još od kolovoza 2016. Tada je za duList Mato Tomljanović, koordinator projekta ADRIARadNet, u sklopu kojeg je i postavljen, izjavio da je županija zatražila asistenciju i izlazak na teren inženjera talijanske tvrtke ELDES, odnosno, proizvođača. Međutim, do nje iz očitih razloga, mada službeni odgovor na redakcijsku adresu još nije stigao, nikad nije došlo.

U očitovanju Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike naglasili su pak kako je ‘svaki ozbiljniji incident prijavljen nadležnoj policijskoj postaji te je, među ostalim, Općinski sud u Dubrovniku donio presudu kojom je jedna osoba proglašena krivom za prijetnje službeniku Državnog hidrometeorološkog zavoda te osuđena na kaznu zatvora u vremenskom trajanju od šest mjeseci’. Zanimljivo je kako je ova presuda točno mjesec dana prethodovala odluci MUP-a od 27. prosinca 2018. godine čijim rješenjem se SD Dubrovnik odbilo zahtjev za obavljanje djelatnosti osnivanja i vođenja civilnog strelišta na platou Žarkovice predviđenog za gađanje letećih meta, disciplinu skeet. Razlog tomu, doduše naveli su iz krovnog ministarstva za duList neispunjavanje je propisanih uvjeta Pravilnika prema kojem dužina vatrene zone mora biti najmanje 180 metara ili u iznimnim slučajevima, kada to konfiguracija terena omogućava, najmanje 120, dok je u slučaju dubrovačke nelegalne streljane 80.

Objavljeno u tiskanom izdanju duLista 30. travnja 2019.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović