Sport

UPITNA VATERPOLSKA SEZONA Tko će financirati 100 tisuća kuna za testove igrača?

UPITNA VATERPOLSKA SEZONA Tko će financirati 100 tisuća kuna za testove igrača?

Dobre vijesti stigle su pred kraj prošlog tjedna za hrvatski vaterpolo. Naime, s trećom fazom popuštanja epidemioloških mjera, od 11. svibnja dopušteni su treninzi svih uzrasta svih vaterpolskih momčadi. Ukinuta je zabrana okupljanja do deset ljudi te je proširena na 40, što znači da momčadi mogu započeti sa skupnim treninzima, a ne u manjim grupama kao što je bilo do sad. Uz to, Hrvatski vaterpolski savez usvojio je kalendar natjecanja do kraja sezone. Bude li epidemiološko stanje u državi to omogućavalo, prve vaterpolske utakmice u Hrvatskoj nakon prinudne stanke uvjetovane koronavirusom, trebale bi se odigrati 24. lipnja, javio je HVS.

Prvenstvo krajem lipnja, ali…

Zadovoljstvo ne kriju u Vaterpolskom klubu Jug Adriatic osiguranje. Direktor kluba Ognjen Kržić za DuList ističe kako su zadovoljni općenito, jer se situacija u Hrvatskoj normalizira te se postupno popuštaju i mjere.  Treba podsjetiti kako su Jugaši nakon 40 dana prisilne pauze konačno počeli s treninzima u vodi 27. travnja, no oni su se mogli održavati samo u skupinama od po četiri igrača. Početak Prvenstva Hrvatske očekuje se dakle 24. lipnja, ako to dopusti epidemiološka situacija, no klubovima će veliki financijski udar predstavljati preporuka o tri testiranja na koronavirus igrača i stožera, koja je danas na snazi. Troškovi će se za te potrebe po klubu penjati i do 100 tisuća kuna!

— Prvenstvo bi trebalo početi 24. lipnja s četvrtfinalnim utakmicama, a nadamo se da će se do tada epidemiološka situacija normalizirati te da ćemo moći odigrati utakmice. Za sad još uvijek stoje na snazi tri testiranja za igrače, što je ako tako i ostane preskupo – govori nam Kržić te napominje kako je jedno testiranje oko 1500 kuna.

Manji broj testiranja?

Upravo ovih dana Hrvatski nogometni savez poručio je nogometnim klubovima kako će im sve troškove testiranja, bez obzira budu li obvezna tri ili samo jedno, podmiriti upravo savez. Razgovara li se o financijskoj pomoći saveza i u vaterpolu, upitali smo Kržića. On pak ističe kako postoje naznake da bi se u financiranje tih velikih izdataka uključio i HVS, kao i državni ured za sport, no garancije za to još ne postoje. Napominje kako se vaterpolo ne može uspoređivati s nogometom, odnosno financijsko stanje nogometa i vaterpola je neusporedivo.

— Vidjet ćemo. Imamo još vremena. Voljeli bismo da to bude minimalno jedno testiranje, ali treba pričekati preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite, odnosno Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kojih ćemo se naravno držati. Vjerujem da će se do odigravanja prvih utakmica dosta popustiti s mjerama što se tiče igranja i samog testiranja – ističe Kržić. — Veliki su to izdatci, jer osim svih igrača tu bi trebao biti i stručni stožer, vjerojatno bih se i ja kao direktor kluba trebao testirati baš kao i još neki djelatnici koji bi bili uz klub i išli na utakmice. Ipak, vjerujem da će općenito cijela epidemiološka situacija biti puno povoljnija do kraja lipnja i da neće biti potrebe za tolikim brojem testiranja – smatra Kržić.

Završnica Regionalne lige

Osim Prvenstva Hrvatske, pred Jugašima je i završnica Regionalne lige. Kako sada stvari stoje, polufinale i finale odigralo bi se u Dubrovniku 11. i 12. srpnja. No, uz hrvatske momčadi vK Jug AO, Mladost i splitski Jadran, u polufinalu je i Jadran Herceg Novi. Još je neizvjesno hoće li ova crnogorska momčad moći sudjelovati na završnici, a sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

— Od toga nas dijeli još 60 dana i vjerujem da će se dotad kompletna situacija popraviti, naznake su da se ide prema tome – govori Kržić. Iako su Jugaši kroz 40 dana karantene imali treninge, dugo su bili izvan vode.

— Mi smo specifičan sport, voda nije prirodno okruženje čovjeku te su treninzi na suhome igrače održavali u nekoj formi, ali aerobni kapacitet pluća se uvelike razlikuje nego kad trčite i vozite biciklu, a tu je i sama plovnost igrača. Proteklog tjedna igrači su radili u grupama od po četiri te smo počeli de facto ispočetka. Na tome se radi, ali Prvenstvo bi počelo tek 24. lipnja. Ne vjerujem da će u ijednoj ekipi igrači biti u stopostotnoj formi, ali recimo da će doseći 70, 80 posto svoje forme tako da će to biti dovoljno za odigrati prvenstvo – govori nam Kržić na pitanje o formi dubrovačkih vaterpolista. Kad je riječ o mlađim kategorijama dubrovačkog kluba, one će se na treninge vratiti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, no nastavak natjecanja za sad nije planiran.

— Nismo planirali nastavak natjecanja prvenstveno jer djeca još ne idu ni u školu. Lako ćemo početi s natjecanjima u rujnu ili listopadu, ali vidjet ćemo kako se bude cijela situacija razvijala. Svi su klubovi dosta financijski pogođeni krizom, ne samo u vaterpolu, a treba izdvojiti za svako to natjecanje znatna sredstva. Treba uzeti u obzir i to da imamo pet natjecateljskih kategorija. Sva natjecanja su se odvijala turnirski, trajala bi četiri dana te bi bilo od 8 do 16 ekipa ovisno o uzrastu. Ako igrate primjerice u Splitu treba rezervirati hotel, osigurati prijevoz… I to su značajni izdatci koji nisu još u planu – govori nam Kržić.

REGIONALNA LIGA

Završni turnir u Dubrovniku — polufinale: 11. srpnja (Jug AO – Jadran Split i Mladost – Jadran HN) — finale: 12. srpnja

PRVENSTVO HRVATSKE
Raspored — četvrtfinala, te utakmice za 9. mjesto: 24. i 27. lipnja — polufinala: 1., 4. i 6. srpnja (igra se na dvije pobjede) — razigravanje od 5. do 8. mjesta: 4. i 8. srpnja — utakmice za 5. i 7. mjesto: 15. i 22. srpnja — utakmice za 3. mjesto: 18., 22. i 25. srpnja — finale: 18., 22., 25., 29. srpnja i 1. kolovoza (finale se igra do tri pobjede, dakle maksimalno je moguće 5 utakmica) Četvrtfinalni parovi Prvenstva Hrvatske, temeljem plasmana u Regionalnoj ligi su: Jug AO – Galeb MR; Mladost – POŠK; Jadran – Primorje EB I Mornar BS – Solaris.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 13. svibnja 2020.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist