Zanimljivosti

Upit Eko-Centra Zeleno Sunce nadležnim službama

Upit Eko-Centra Zeleno Sunce nadležnim službama

Eko Centar – Zeleno Sunce  poslalo je upit Ministarstvu zaštite okoliš RH i Ministarstvu graditeljstva RH, njihovim inspekcijskim službama te komunalnim službama Grada Dubrovnika,  pod nazivom „Rijeka dubrovačka – zaštićen krajolik??“

Upit prenosimo u cjelosti:
 
„Iako je Rijeka dubrovačka zaštićen krajolik od 1964.,  tome se izgleda ne pridaje
puno važnosti.
1. Još su neki ljetnikovci zapušteni, zaboravljeni (mogli bi im se bar pokositi i srediti vrtovi te zatvoriti otvore da se ne kradu kameni stupovi i sl…
2. Smeće, šut i glomazni otpad  u Komolcu (iza benzinske postaje i u Podgaju kod potoka Slavjan) i Pobrežju (na Čavlu-starom putu za Osojnik) se nemilice baca na divlja odlagališta .  
3. Grabovica se nalazi u II. zoni vodocrpilišta Omble i to je za ZABRINUTI SE…Kakvu vodu pijemo? Kada ce se konačno zatvoriti Grabovica i prići recikliranim dvoristima i odvojenom prikupljanju smeća??
4.kod MDM  kod zaštićenog  izvora Omble se gradi bez dozvole,reagirali smo građevinskim inspekcijama ali uzalud.
5. Ispod mosta s a lijeve strane  se nelegalno proširuje marina na suhom. Pišemo, govorimo ali uzalud.
6. Dio od Batahovine – Suhe doline do bivšeg Sela pored Sustjepana se pretvorilo u divlju luku i divlje privezište (stari brod Brač, zaton, maune, koče). Isto tako svatko betonira dio obale (ili za svoja ili javna privezišta) kako poželi i kako mu treba, obiđite malo i lijevu i desnu obalu Omble…od izvora  pa do ušća!!
7.Inspektori Ministarstva okoliša i prirode  RH, dođite, obećali ste doći još ovog ljeta i vidite sto se radi od naše zaštićene Rijeke dubrovačke… Ovih dana je postavljena tabla „Rijeka dubrovačka značajan krajolik“, ali – izgleda uzalud, pogledajte kako nam izgleda cesta uz Sutjepan, prostor industrijske zone Knežica, Podgaj, Pobrežje…
8. Česta su zagađenja od nafte po Ombli, ljudi nam dojavljuju na naš Zeleni telefon Eko-Fon.
9. U ACI marini se sidraju jahte i jedrilice ispred Marine (direktor ACI kaže da ima mjesta ili ovako ne trebaju plaćati). Evo i jutros ih je bilo na Ombli 7, 8 usidrenih na sredini rijeke. Da li postoje neke službe u kapetaniji da ovo riješe…? Ne vjerujemo da se ne može riješiti…Kako se naši Riječani ne sidraju na sred Omble…? Znaju da bi bili kažnjeni, a  jedriličari i jahtaši mogu… Zbog njih (jedrilica i jahti sidranih na rijeci) je u 8. mjesecu izgorilo toliko raslinja u Mokošici jer kanader nije mogao hvatiti vodu za gašenje sa rijeke!
10.Stalno pišemo i molimo da se uz Omblu i gore na bivšoj streci urede biciklističke staze, poučne i eko staze jer se sve više proklamira eko, odnosno nježni turizam ali nitko nas godinama ne čuje!!
11.Kamioni vec mjesecima puni šuta ,nepokriveni jure jedinom ulicom Mokosice, stvaraju  nam buku, galamu  (zbog gradnje POS stanova), šut i zemlja se prosipaju, djeca tu prolaze u školu…vec smo se žalili ali uzalud!!! Zašto se od magistrale iza nase osnovne škole nije napravio pristupni put prema gradilištu i tako rasteretio ne samo ulicu Od izvora nego osigurao nesmetani Život nas Mokošana, posebno djece i mladih!!
12.Kada ce se urediti zapustena šumica u Mokosici iznad mjesne pošte  koja i dalje prijeti požarima (u blizini dječjeg igralista i niza grazaca). Već toliko smo puta apelirali ali se ništa nije učinilo!!
13. Automobilske stare gume su se počele odnedavno bacati i na mali zeleni netaknuti riječni otočić Blato! Za ne vjerovati!!
 
Molimo Vaše žurno očitovanje!!
Predsjednica Zelenog Foruma Rijeke dubrovačke,
Eko-Omblići & Zeleno Sunce
Rijeka dubrovačka“
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist