Aktualno

Umrla Vesna Girardi-Jurkić

Bivša ministrica kulture, arheologinja, dugogodišnja ravnateljica Arheološkog muzeja Istre i stalna predstavnica Hrvatske pri UNESCO-u dr. sc. Vesna Girardi-Jurkić preminula je sinoć u Puli u 68. godini života.

Vesna Girardi-Jurkić rođena je u Zagrebu 1944. godine, a 1947. je preselila s roditeljima u Istru. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Puli, a arheologiju i engleski jezik je diplomirala 1968. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te doktorirala 2000. godine.

Prvo radno mjesto bilo joj je u Arheološkome muzeju Istre u Puli, gdje je bila prva mlada kustosica-pedagoginja. Boravila je šest mjeseci na studijskom putovanju u Ateni, gdje je učila kako uključivati kulturnu baštinu u turizam, a njezino zalaganje na izradi suvenira, kopijama arheoloških nalaza prepoznao je i nagradio Turistički savez Jugoslavije.

Vodila je Antičku zbirku i arheološke radove, bila samostalna arheologinja istraživačica velike nekropole Burle, zatim ravnateljica Arheološkoga muzeja Istre u Puli od 1979. do 1991. godine, a radila je i na arheološkom parku Nezakcij, koji je prvi arheološki park na otvorenome.

Također je radila na restauraciji i rekonstrukciji pulske Arene. Utemeljila je edicije Katalozi i monografije, Mali katalozi te bila urednica časopisa Histria Archaeologicae.

Bila je vodič za talijanski, engleski i francuski jezik u kabinetu predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Postala je pomoćnicom ministra u Ministarstvu prosvjete, kulture i športa Republike Hrvatske 1991. godine, te je preuzela organizaciju evakuacije i zaštite spomenika u doba ratne opasnosti, a radila je i na osnivanju restauratorskih centara u Istri i sjevernoj Hrvatskoj.

Od 1992. do 1994. godine obnašala je dužnost ministrice prosvjete, kulture i športa te je zatim imenovana prvom veleposlanicom Hrvatske pri UNESCO-u u Parizu gdje je ostala do 2001. godine.

Njezinom inicijativom na listu svjetske baštine UNESCO-a upisani su kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču i urbana cjelina grada Trogira 1997. godine, te katedrala sv. Jakova sa šibenskom gradskom jezgrom 2000. godine. Posljednja dužnost bila joj je ona ravnateljice Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin.

Autorica je oko 400 znanstvenih radova. Dobitnica je sedam najviših državnih odlikovanja, počasna je građanka nekoliko gradova te dobitnica nagrade Hrvatskog arheološkog društva 2005. godine.

Posljednji ispraćaj Vesne Girardi-Jurkić bit će u utorak, 28. kolovoza u 11 sati na pulskom groblju, a pokop istog dana u u Zagrebu na Mirogoju.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ SE OPROSTIO OD MANI GOTOVAC ‘Nedostajat će nam njezina odvažnost’

Dulist

IPAK SE KREĆE! Službeno počela gradnja pristupne ceste za Pelješki most

Dulist

Srušio se potporni zid na gradilištu u Zatonu, susjedi strahuju za stabilnost njihove zgrade

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija