Natrag
21.2.2019 15:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ulazak u EU ne donosi dodatne troškove

26.4.2013 @ 14:40 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poslalo je priopćenje o nastavku rada Hrvatskog registra brodova nadležnog za certifikaciju plovila nakon ulaska RH u Europsku uniju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"- Zbog nejasnoća i krivih interpretacija u javnosti vezano za certifikaciju plovila za koje je nadležan Hrvatski registar plovila, želimo istaknuti kako registar još od 2005. godine radi po europskim direktivama, te ne postoje nikakve zapreke za obavljanje poslova prijavljenog tijela ('notified body') za certifikaciju rekreacijskih plovila i nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, odnosno nije upitna valjanost certifikata koje ono izdaje.

Potvrđeno je to i na nedavnom sastanku u Bruxellesu koji je održan s predstavnicima Europske komisije, a na kojem su uz predstavnike Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sudjelovala i druga nadležna tijela državne uprave.

Prema tome, certifikaciju rekreacijskih plovila sukladno Direktivi 94/25/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 16. lipnja 1994. godine s dopunom (Direktiva 2003/44/EZ Europskog Parlamenta i Vijeća te Uredba Europskog Parlamenta i Vijeća 1882/2003/EZ) od 1. srpnja 2013. godine obavljat će, kao i do sada, Hrvatski registar brodova, čiji će certifikati biti ravnopravni certifikatima ostalih prijavljenih tijela država članica Europske unije.

Ulazak u Europsku uniju hrvatskim malim brodograditeljima neće donijeti dodatne troškove, obzirom da neće biti potrebe za ponovnom certifikacijom plovila."
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana