Politika

UKLJUČEN I DORH Barač inzistira na rušenju Ugovora Grada i DPDS-a pred sudom

UKLJUČEN I DORH Barač inzistira na rušenju Ugovora Grada i DPDS-a pred sudom

Grad nastavlja već ranije nedopušteno praksu da s grupom građana zaključuje nezakonite poslove – rekao je vijećnik Jadran Barač uz prijedlog zaključka o potpisivanju Sporazuma o pravu gospodarenja poslovnim prostorom na Gundulićevoj poljani s Društvom prijatelja dubrovačke starine.

Sporazumom se, naime, bez naknade ustupa prostor DPDS-u do 2040. budući da je DPDS Gradu donirao sredstva za njegovu kupnju.

-Tko upravlja ovim gradom? Gradonačelnik će prekršiti zakonske odredbe o raspolaganju gradskom imovinom – rekao je Barač dodavši kako se prostor daje bez javnog natječaja i bez naknade.

-Ovaj ugovor ukazuje na slabost u smislu da se Grad upušta u kupnju nekretnina koje DPDS-u odgovaraju. Ovdje se pokazuje nedostatak vizije koje nekretnine želi grad kupiti. Grad ne smije imati takav podanički stav već Grad i DPDS moraju imati zajednički stav. Koja je to vizija koju mi želimo? – pitao je gradonačelnika Ljubo Nikolić.

-Nekretnine se kupuju, strani investitori ih kupuju skroz legalno, mijenjaju eksterijere i interijere i život u gradu je sve rjeđa pojava. Moramo imati odlučnu volju zadržati život u gradu – rekao je dalje Nikolić.

-Koja je razlika da tvrđavu Imperijal obnove Grad i DPDS u odnosu na tvrđavu na Prevlaci – zanimalo je Nikolića.

I kod prijedloga zaključka o sklapanju Dodatka Ugovora o donaciji novčanih sredstava s Društvom prijatelja dubrovačke starine za raspravu se javio Jadran Barač.

-Ne bih volio da netko skrene s teme i da shvati to kao napad na baštinu i tradiciju DPDS-a. Ja samo želim da se poštuju propisi – rekao je Barač dodavši kako za desetak godina možemo očekivati da će gradska jezgra biti okićena zastavama DPDS-a.

Predložio je pokretanje sudskog postupka za rušenje ovakvog odnosa s DPDS-om, dodavši kako je takav prijedlog pred Državnim odvjetništvom.

-Vi niste protiv DPDS-a, ali ćete pokrenuti sve postupke na sudu da ih pokušate zatvoriti ili uništiti. DORH je zatražio od Grada Dubrovnika svu dokumentaciju vezano za sve ugovore između Grada i DPDS-a – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

-Upravo ste rekli jednu budalaštinu. Ustavni sud nije procjenjivao Ugovor nego Zakon. Ovo nije moj napad na vas nego zaštita javnog interesa – rekao mu je Barač.

-Trebali ste iščitati cijeli dokument. Ispada kao da se sada sklapa neki ugovor, ali to nije slučaj. Ovdje se radi o pravom kontinuitetu dužem od 60 godina. Da se ovdje radi o sklapanju nekog novog ugovora, stvari bi bile drukčije – rekao je Franković dodavši kako postoji pravni slijed aneksa ugovora s DPDS-om.

-Ne radi se o mom branjenju DPDS-a već isključivo o činjenicama. Moja impresija je kako se naš fortifikacijski sustav dobro obnavlja – rekao je dalje Franković.

-Slijed, povijest nema nikakve veze s ovim. Osporavat će se osnovni ugovor, njega treba gledati, nikakav povijesni slijed, ni Dubrovačka Republika. Ovo će se dovesti na sud i tamo će se dobiti odgovor na to pitanje – rekao je Barač.

-Hrvatska je pravna država, nemojmo mi donositi presude – rekao je Baraču Marko Potrebica dodavši kako je on uvjeren da je Društvo Grad i Grad Društvo, odnosno kako su mu to sinonimi te da u njima vide partnere.

-Nemojte se ponašati kao suda i tužitelj – rekao mu je Potrebica.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist