Natrag
17.2.2019 13:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

UGROŽAVA LI SE SIGURNOST PROLAZNIKA Zašto Grad šuti o uporabnoj dozvoli za pothodnik?

21.2.2015 @ 16:25 Andrea Falkoni Račić Grad

Podijelite:

Pothodnik na Ilijinoj glavici, kojim svakodnevno prolaze brojna školska djeca na putu do škole, ali i ostali prolaznici, još uvijek nema uporabnu dozvolu! Samim tim može se postaviti i pitanje je li uopće siguran za prolazak pješaka?

Jer, kako se ističe na internetskim stranicama nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, izgrađenu, odnosno rekonstruiranu građevinu može se početi koristiti, staviti u pogon te se za nju može donijeti rješenje za obavljanje djelatnosti prema posebnom zakonu, tek nakon što se za tu građevinu izda uporabna dozvola.

Zeleno svjetlo za korištenje izostalo
Ona je zapravo zadnja potvrda legalnosti i zeleno svjetlo za korištenje nekog objekta, u ovom slučaju dubrovačkog pothodnika namijenjenog prolasku pješaka. No, iz gradske uprave još od rujna prošle godine DuListu šalju isti odgovor na jedno jedino pitanje – ima li pothodnik uporabnu dozvolu:

– Za pothodnik na Ilijinoj glavici predana je sva dokumentacija. U tijeku je ishođenje svih
dokumenata prostornog uređenja – cijeli je odgovor kojega smo i sada dobili iz Gradske uprave na ovu temu, a isto nam je odgovoreno i pred početak školske godine u rujnu 2014. Zar stvarno treba toliko mjeseci za izdavanje nekog dokumenta? Svakako treba spomenuti kako se na stranicama nadležnog Ministarstva ističe da će se uporabna dozvola izdati u roku od osam dana od obavljenog tehničkog prijema, a isti se obavlja u roku od 30 do 50 dana po predavanju zahtjeva. Naravno, sve pod uvjetima da je predana sva potrebna dokumentacija, te ako je sve napravljeno sukladno zakonskim propisima.

Šutnja Grada
No, gradskoj upravi postavili smo još nekoliko pitanja. Zanimalo nas je također i zbog čega dozvola još nije izdana? Je li uopće na građevini obavljen tehnički prijem, te ako jest što je istim utvrđeno? Jesu li utvrđeni određeni nedostatci, te kada će isti biti uklonjeni? Na sve to dubrovačka javnost ostala je bez odgovora. Najvažnije pitanje također je ostalo bez odgovora, a to je – tko će snositi odgovornost ako se u objektu koji je u funkciji, a nema uporabnu dozvolu netko primjerice ozlijedi?

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana