Natrag
20.2.2019 01:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Udruga Hrvatski domobran posjetila Crni Potok

17.6.2013 @ 13:45 Mia Njavro Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Proteklog vikenda tridesetak članova Udruge Hrvatski domobran iz Dubrovnika posjetilo je Crni Potok pored Našica u sklopu tradicionalnog godišnjeg hodočašća znakovitog naziva 'Pohoditi, moliti, obilježavati'.

Hodočašće je organizirano u spomen na brojne hrvatske žrtve ubijene za vrijeme i nakon I. i II. Domovinskog rata.

Obilazak stratišta započeo je 2006. godine Spomen pohodom na Bleiburg, zatim je slijedilo hodočašće na Vukovar 2007., Jazovka i Krašić 2008., Baške Oštarije 2009., Jazovka i Škabrnja  2010., Macelj i Udbina 2011. i Bleiburg i Macelj 2012. godine.
    
Ove godine domobrani su pohodili jedno od najvećih slavonskih grobišta na mjestu  zvanom Crni potok pored Našica, gdje je prema istraživanjima likvidirano preko 1.500 hrvatskih vojnika i domobrana.

Nakon predaje savezničkoj vojsci kod Bleiburga, engleski pregovarači su članove hrvatske vojske i brojne izbjeglice, protivnike komunizma, prepustili na milost i nemilost jugoslavenske soldateske. Kroz Sloveniju i Hrvatsku krenuo je Križni put bez povratka, gdje je stradalo više stotina tisuća izbjeglica u suludoj komunističkoj odmazdi nad hrvatskim ratnim zarobljenicma. Crni potok jedan je od sedamsto još uvijek neistraženih stratišta komunističkog zločina počinjenog nakon završetka II svjetskog rata.

Komemoracija na Crnom potoku obavljena je u subotu 15. lipnja u 11 sati govorima brojnih uzvanika, nastavljeno je sv. Misom, nakon čega su među inim izaslanstvima gradova i Udruga vijence položili i članovi Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik.
    
Drugog dana organiziran je posjet Gradu Heroju, Vukovaru uz obilazak Trpinske ceste, Vukovarske bolnice, Ovčare i Memorijalnog groblja, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule za Hrvatsku u obrani Vukovara.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana