Hrvatska

Udovice branitelja koje su se preudale dobit će natrag oduzete mirovine?

Udovice branitelja koje su se preudale dobit će natrag oduzete mirovine?

Udovice hrvatskih branitelja koje su izgubile pravo na obiteljsku invalidninu ili mirovinu jer su se opet udale i to prije prosinca 2012. godine i donošenja izmjena Zakona o braniteljima, ipak će, po svemu sudeći, imati osnova tražiti da im se vrate spomenuta prava koja su ostvarivale na temelju toga što im je prvi suprug poginuo u Domovinskom ratu.

Tako, naime, proizlazi iz presude Ustavnog suda donesene prije mjesec dana u slučaju Jasminke J. iz Osijeka – udovice poginulog branitelja koja je u novu bračnu zajednicu ušla još 1994. godine i time izgubila pravo na invalidninu, piše Jutarnji.hr

Izmjene Zakona

Prema propisima koji su vrijedili do prosinca 2012., udovice koje su sklopile novu bračnu zajednicu gubile su sva prava iz Zakona o braniteljima.

Međutim, onda su prije dvije godine donesene izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima je resorni ministar Predrag Matić osigurao udovicama da ne ostaju bez prava ako se udaju.

Time je želio, kako je tada objašnjavao, omogućiti da udovice koje imaju novu vezu to više ne moraju skrivati niti strepiti da će ih netko prijaviti.
Promjena naputka

No, Matić je želio da se ta poboljšana prava odnose samo na udovice koje će novu bračnu zajednicu sklopiti nakon stupnja na snagu spomenutih izmjena, dakle nakon prosinca 2012. godine. One koje su u brak ušle ranije ne bi mogle tražiti da im se vrate invalidnina ili mirovina.

Ubrzo nakon donošenja izmjena nastala je prava pravna zbrka jer su stručne službe Ministarstva, kako su kasnije objašnjavale, izdale pogrešan naputak oko provođenja zakona, a prema kojem sve udovice koje su zbog udaje izgubile pravo na mirovinu ili invalidninu mogu sada zatražiti da im se one vrate. Nakon par mjeseci naputak je promijenjen te je propisano da se nova pravila odnose samo na udovice koje su u brak ušle nakon prosinca 2012. Pogreška je, međutim, uočena prekasno jer je Jasminka J. već 21. siječnja 2013. podnijela zahtjev za priznavanje prava statusa člana obitelji poginulog branitelja pozivajući se na izmjene Zakona. Ured državne uprave Osječko-baranjske županije dva tjedna kasnije donosi nepravomoćno rješenje kojim joj priznaje prava. Ali joj svega četiri mjeseca kasnije Ministarstvo poništava to rješenje.

Članak u cjelosti pročitajte OVDJE.

 

 

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist