Kultura

Učenici naučili vještine izrade božićnog nakita na radionicama u ‘Rupama’

Učenici naučili vještine izrade božićnog nakita na radionicama u 'Rupama'

U okviru programa Dubrovačkog zimskog festivala, u žitnici ‘Rupe’ održana su stručna vodstva kroz izložbu ‘Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja’ te radionice izrade božićnog nakita.

Učenici srednje Obrtničke i tehničke škole, smjer pomoćni cvjećar, Vlaho Kisić, Kristijan Papac i Mihael Capurso su na radionici održanoj 4. prosinca izrađivali božićne ukrase za bor od raznovrsnih recikliranih materijala. Pri tome su im stručnu pomoć pružale profesorice Amira Ćerimagić i Marina Biočić, asistentice Dolores Busurelo i Nikolina Daničić te preparatorica za tekstil Dubrovačkih muzeja Marija Vraničić. Kroz stručno vodstvo voditeljice Etnografskog muzeja Barbare Margaretić polaznici su se upoznali s vrstama božićnih ukrasa koji se čuvaju u fundusu zagrebačkog Etnografskog muzeja, te naučili kako se protokom vremena mijenjaju načini proslavljanja Božić, a time i božićni nakit.

Radionici izrade nakita pridružili su se i polaznici Radionice božićnih pjesama i kolendi pod vodstvom Sanje Dražić i Paole Dražić Zekić koji već tradicionalno posjećuju „Rupe“ i božićne blagdane čestitaju kolendama iz dubrovačkog kraja. Kolendu malih kolendara popratila su i dječica iz dječjeg vrtića Pile 2 sa svojim odgojiteljicama Tanjom Perović i Dalijom Jurković.

Na drugoj radionici, održanoj 11. prosinca, polaznici iz srednje Obrtničke i tehničke škole su učenicima prvog i drugog razreda produženog boravka OŠ Marina Držić prezentirali način izrade božićnog nakita. Vlaho i Mihael, sa svojim asistenticama i profesoricama, učenicima su pokazali i način izrade snjegovića na kojima će do Božića isklijati pšenica. Učenici i njihove učiteljice Ivana Kašikić, Marija Storelli, Ane Čerjan i Marija Vukušić preuzeli su zadatak zalijevati i paziti snjegoviće.

Izložbu božićnog nakita posjetilo je i 105 učenika razredne nastave od 1. do 4. razreda OŠ Antuna Masle i PŠ Zaton sa svojim učiteljicama Sonjom Mostahinić, Silvanom Perić, Stankicom Koprivica, Ružicom Bokun, Jelenom Franičević i Vesnom Vlahušić.

Ovogodišnje božićne radionice organizirala je voditeljica Etnografskog muzeja Barbara Margaretić te pozvala sve sugrađane, a posebno djecu da posjete prigodnu izložbu božićnog nakita koja će ostati otvorena do 6. siječnja 2020.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović