Aktualno

U Županiji od 1. srpnja tek 26 hot-spot lokacija

Ministarstvo turizma ukupnim iznosom od 142.655 kuna sufinancirat će pokretanje 26 hot-spot lokacija na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Tako će lokacije za pristup internetu Ministarstvo sufinancirati u projektu „Hot DNŽ“ Dubrovačko-neretvanske županije, i to sa 82.455 kuna za 14 lokacija. Također, sufinancirat će i projekt Grada Dubrovnika (8 lokacija za 40.000 kuna) te općina Lumbarda (dvije lokacije s 8.200 kuna), Trpanj (jedna lokacija sufinancirana s 6.000 kuna) i Ston (jedna lokacija i 6.000 kuna).
 
Za usporedbu, u Istri će Ministarstvo sufinancirati čak 99 hot-spot lokacija i to u ukupnom iznosu od čak 562.345 kuna. Zahtjevi su odobreni Istarskoj županiji, gradovima Pula i Novigrad te općinama Medulin, Brtonigla, Grožnjan, Gračišće, Lupoglav, Lovran i Novigrad.
 
Program „Hotspot Croatia“ je program poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama kojem je cilj, između ostalog, ojačati promociju hrvatskih odredišta i privući nove goste, a time i utjecati na podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma.
 
Na natječaj je pristiglo ukupno 111 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 75, temeljem kojih će biti uspostavljeno najmanje 269 pristupnih točaka na području cijele Hrvatske. Ministarstvo će tako kroz program, za kojeg je ukupno izdvojeno 1,5 milijuna kuna, sufinancirati u iznosu do 50 posto uspostavu hotspot lokacija, odnosno pristupnih točaka bežičnog besplatnog interneta na turistički najfrekventnijim područjima poput glavnih gradskih trgova, šetališta, zatim na lokacijama u blizini autobusnih i željezničkih kolodvora, trajektnih i nautičkih luka, te javnih plaža.
 
U odnosu na kriterije javnog poziva, do 1. srpnja ove godine na kontinentu se očekuje uspostavljanje najmanje 25 pristupnih točaka, a na području primorskih županija njih oko 244. S obzirom na najveći udio ostvarenih turističkih noćenja tijekom prošle godine i najveći broj pristiglih zahtjeva, najviše pristupnih točaka bit će uspostavljeno u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.
 
Odabrane lokacije bit će označene posebnim grafičkim znakom, a svi detalji o lokacijama bit će objavljeni na web stranicama Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma. Na taj način će se domaći i strani turisti u bilo koje vrijeme moći informirati o lokacijama na kojima je moguće pristupiti besplatnom internetu tijekom svog boravka u Hrvatskoj.
 
– Za jačanje turističke konkurentnosti Hrvatske, što je naš ključni cilj, potrebno je kontinuirano pratiti trendove i potrebe današnjih turista te im se pravovremeno prilagođavati. Iz tog smo razloga ove godine pokrenuli i ovaj program, kako bismo turistima omogućili još brže i kvalitetnije snalaženje i boravak u hrvatskim odredištima. Na ovaj će način internetu, putem svojih tzv. pametnih telefona, tableta i sličnih uređaja, moći pristupiti na najfrekventnijim turističkim područjima te se informirati o našoj turističkoj ponudi – rekao je ministar turizma Darko Lorencin.
 
Inače, na javni poziv su se imale mogućnosti javiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a jedan od ključnih kriterija pri odabiru projekata je bio broj ostvarenih turističkih noćenja u pojedinoj destinaciji. Također, u obzir se uzimao i broj turističkih i ugostiteljskih objekata na predloženoj lokaciji.

Pročitajte još

SAVJET MINISTARSTVA ZBOG KORONAVIRUSA Ne putujte u pogođene talijanske regije

Dulist

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija