Aktualno

U ŽUPANIJI Najviše izravnih stranih ulaganja došlo iz Švedske, Luksemburga i Švicarske

Porezna lista srama

HGK – Županijska komora Dubrovnik analizirala je podatke Hrvatske narodne banke o izravnim stranim ulaganjima u Republiku Hrvatsku od 1993. do 2019. godine. Podaci pokazuju u kojim smo djelatnostima bili zanimljivi stranim ulagačima.

Najviše je izravnih stranih ulaganja bilo u Grad Zagreb, pa Istarsku županiju, dok se naša Županija sa 704,7 milijuna eura ulaganja nalazi na šestom mjestu. U Dubrovačko-neretvansku županiju najviše je izravnih stranih ulaganja došlo iz Švedske 203,9 milijuna eura (29%), Luksemburga 109,4 milijuna (16%) i Švicarske 102 milijuna eura (15%). Najviše je uloženo u pretkriznoj 2007. godini, 133,6 milijuna eura ili 19% od ukupnih ulaganja, kad je ostvaren i najveći nekretninski te turistički uzlet. Ne čudi stoga da se najviše stranih investicija kroz 27 promatranih godina realiziralo u djelatnostima Poslovanja nekretninama 206,6 milijuna eura, Smještaja 201,2 milijuna te Trgovine na veliko osim trgovine motornim vozilima i motociklima 197,6 milijuna eura. Iz navedene strukture zaključujemo da su investicije u nekretnine i smještaj, također stavljene u turističku funkciju, akceleratorski djelovale na lokalna ulaganja u sektor turizma.

-Stoga je današnja struktura gospodarstva rezultat potpunog tržišnog djelovanja, gdje smo propustili priliku intenzivnijim poticajima privući investicije u neke druge, strateški definirane grane gospodarstva. Posebno smo toga postali svjesni za vrijeme trenutne COVID-19 krize, kojom je djelatnost turizma najviše pogođena. Podsjetimo kako turizam u strukturi ukupnih prihoda i zaposlenosti Dubrovačko-neretvanske županije zauzima udio od 38%. Ukoliko smo do sad, kao društvo propustili aktivno upravljati razvojem našega gospodarstva ovo je idealno vrijeme za nove pristupe i strategije – ističu iz županijske komore.

U Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1993. godine do 2019. godine imali smo ukupnih izravnih stranih ulaganja u vrijednosti od 31,8 milijardi eura. Najviše ulaganja ostvareno je u 2007. (3,4 milijarde eura) i 2008. godini (3,7 milijardi eura), a najviše je uložila Austrija 4,5 milijardi, Nizozemska 4,2 milijarde te Njemačka 3,3 milijarde eura. Najzastupljenije djelatnosti u RH po ulaganjima su Financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih fondova, zatim Trgovina na veliko osim trgovine motornim vozilima i motociklima te Poslovanje nekretninama.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist