Kultura

U ZAVIČAJNOM MUZEJU Izložba konavoskih svadbenih običaja

U ZAVIČAJNOM MUZEJU Izložba konavoskih svadbenih običaja

U četvrtak, 29. kolovoza ispred Zavičajnog muzeja Konavala u 19.30 sati bit će otvorena izložba ‘Konavoska svadba’.

Riječ je o baštinskom fenomenu konavoske svadbe koji će pratiti koncert rekonstruiranih svadbenih napjeva Konavala maestra Krešimira Magdića koji već 17 mjeseci radi s pučkim zborom u Konavlima. lstražujući godinama na terenu i kroz arhivsku gradu Magdić je rekonstruirao korpus napjeva prema kojima se odvija procedura obreda.

Muzeji i galerije Konavala ovom prigodom izdaju notnu publikaciju autora Krešimira Magdića Konavoska svadba, glazba za koreografiju sa svim notnim zapisima koja će zasigurno biti početak novog folklornog zamaha za Konavle, kao i inspiracija brojnim klapskim i scenskim izvođačima na nacionalnoj razini. Na koncertu će dio napjeva izvesti Pučki zbor Konavala, Klapa Oštro, Klapa Cavtajke, KUD Čilipi i KUD Stjepan Radić Pridvorje.

lzložbu prati opsežan tiskani katalog koji na 300-tinjak stranica obrađuje prikupljeni korpus običaja na temu konavoske svadbe kroz zapise kazivanja, prikupljenu foto dokumentaciju i obradu posuđene i postojeće muzejske građe.

Na ovoj izložbi Konavljani i njihovi gosti prvi će put moći vidjeti konavosku dolamu, jedinu takvu koja se čuva u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a iz Konavala je otišla daleke 1957. godine. Nikada do sada nije posuđivana drugim muzejima radi raritetnosti.

Uz ostale predmete koji su nerazdvojno povezani sa svadbom u Konavlima na izložbi će se moći vidjeti i hondelj neudate žene s početka 19. stoljeća i povezana kapa istog vremena koju su nosile vjerenice u Konavlima do polovice 19. stoljeća. Ovi predmeti dolaze u muzej dobrotom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a smješteni su u Zbirki Baltazara Bogišića u Cavtatu i jedini su primjerci u Hrvatskoj.

lzložbu su pomogli Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko-neretvanska županija, Turistička zajednica Općine Konavle, Konavosko komunalno društvo i brojni drugi sponzori.

Pročitajte još

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist