AktualnoUrednički izbor

U UTRCI ZA ČELNU FUNKCIJU U DORH-U Mladen Dragičević: ‘Samo brza pravda je pravda!’

U UTRCI ZA ČELNU FUNKCIJU U DORH-U Mladen Dragičević: 'Samo brza pravda je pravda!'

U utorak Državnoodvjetničko vijeće izvijestilo je kako se na javni poziv za dužnost glavnog državnog odvjetnika javilo se šest kandidata. Svoje kandidature poslali su zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek, bivši odvjetnik Marko Bonifačić, odvjetnici Veljko Miljević i Marija Cvitanušić te Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom Mladen Dragičević.

Ono što je sporno prema navodima Dragičevića, a koje je iznio za čitatelje DuLista, su određena postupanja kako Vlade tako i pojedinih kandidata, a koja postupa­nja ukazuju na moguća kršenja proce­dure samog izbora Glavnog državnog odvjetnika. Naime, u medijima se već neko vrijeme spekulira kako je Zlata Hrvoj-Šipek, prije nego je podnijela prijavu na javni poziv već obavila raz­govor u Vladi RH.

— Ona je moja kolegica, vrsna prav­nica o kojoj mogu reći samo najbolje, međutim ako su napisi u medijima o tome da je razgovor u Vladi obavila dok je javni poziv još bio otvoren, a i do mene su stigle informacije da je bila pozvana zadnjeg dana prijave, to je skandalozan čin i velik udar na pravosuđe. Jer, ako je takvo postu­panje legitimno i prihvatljivo, čemu uopće raspisivati javni poziv? Ako je tako, onda bi najbolje bilo promijeniti odredbe Zakona o državnom odvjet­ništvu te izbor kandidata i imenova­nje Glavnog državnog odvjetnika oba­viti izravno bez cijele ove procedure. Sve dotad, Zakon se treba poštovati – oštro je komentirao Dragičević.

Pri tom je ipak ostavio zadršku te nagla­sio kako bi cijela ova situacija bila prihvatljiva samo u slučaju da je nje­gova kolegica sastanku nazočila kao vršiteljica dužnosti državnog odvjet­nika te se razgovor odnosio na funkci­oniranje državnog odvjetništva, a ne o javnom pozivu. Dragičević je istaknuo kako bi se o ovome trebali očitovati premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Prema mišljenju ovog dubrovačko-zagrebačkog odvjetnika znakovito je kako se na ovako važnu funkciju javlja jako mali broj ljudi.

— Moje kolege očito smatraju ovaj natječaj namještenim. Iz tog se razloga niti ne žele ‘blamirati’. Nevje­rojatno je da se u čitavoj zemlji, na naj­moćniju funkciju koja nije politička, javi samo šest ljudi. To je kruna profe­sionalne karijere – govori Dragičević. Razlog zašto se sam odlučio kandidi­rati nalazi u izazovu, a u dosadašnjoj ih je karijeri, naglašava, imao jako puno.

Ostatak teksta pročitajte u tiskanom izdanju DuLista

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist