Natrag
22.4.2019 08:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

U turizmu 18,2% više novozaposlenih

15.10.2013 @ 22:47 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Tijekom prvih devet mjeseci 2013. godine broj novozaposlenih u turističkim zanimanjima iznosio je 32.870 osoba, što u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje predstavlja rast od čak 18,2 posto.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u spomenutom razdoblju novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima činile su 20,5 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba. Najviše ih je zaposleno u zanimanjima: konobar (21,9 posto više u odnosu na lani), kuhar (17,6 posto više u odnosu na lani) i sobarica (2,4 posto više u odnosu na lani).
 
– Porast broja novozaposlenih od 18,2 posto u prvih devet mjeseci, u odnosu na prošlu godinu, pokazuje kako o mjesecu rujnu sve više možemo govoriti kao o sastavnom dijelu špice sezone, a ne više o posezoni. Isto tako, u nadolazećem razdoblju moramo posvetiti pažnju edukaciji turističkih kadrova, jer su djelatnici u turizmu prva karika do zadovoljstva gosta. Stoga, Ministarstvo turizma i ove godine dodjeljuje stipendije kako bi potaklo zainteresiranost za obrazovanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, za što je natječaj otvoren do kraja listopada. Isto tako, na Danima hrvatskog turizma pohvalit ćemo škole s najboljim projektima koje su dobile potpore iz programa “Promocija zanimanja 2013" – naglasio je ministar Darko Lorencin.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana